Фандъкова почва проверки на зелени площи за строеж

Фандъкова почва проверки на зелени площи за строеж | StandartNews.com

Столичният кмет Йорданка Фандъкова започва спешна проверка на районни кметове заради съмнения за продан на зелени площи за застрояване.

Сигналът за това е подаден от общинските съветници на Коалиция „Сердика". Те са предупредили, че се готви продажба на две тревни площи в кв. „Красна поляна". Това става ясно от „Програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост" на Столична община за 2016.

Именно затова Фандъкова отложи приемането на програмата, която трябваше да бъде гласувана от Столичния общински съвет вчера. Тогава тя представи всички общински имоти, които се предлагат за продаване и наем в различните райони. Даде информация и за общинските парцели, които предстои да бъдат застроени. Всички имоти, посочени в нея, са селектирани и предложени от районните кметове, като са описани и цените, на които ще бъдат предлагани.

„Имаме няколко принципни забележки по отношение на доклада. Те са свързани с подхода и политиките относно паркинги, жилищни имоти и спортни площадки. Основната ни критика - отношението на общината към зелените площи. Тук стои въпросът за поддръжката на малкото останали междублокови пространства. Вместо да ги развива и облагородява като места за отдих и спорт, в доклада е заложена процедурата по учредяване на право на строеж върху общински зелени площи в район „Красна поляна", обясни пред София Topnovini.bg Тодор Цанев от коалиция „Сердика".

В сигнала си до кмета общинарите настояват за запазването на над 21 декара зелени площи в София.

Друг сигнал на общинарите е за заложено в отхвърления доклад намерение за отдаването на концесия на близо 5 дка от "Южния парк", където в момента има две едноетажни постройки. Според програмата те трябва да се превърнат в поредния развлекателен комплекс. Предвижда се и продажба на апартаменти в центъра на София, магазини и парцели в "Изгрев" и отдаването на концесия на подземен паркинг при станцията на метрото на стадион "Васил Левски".

Очакваните приходи от сделките с имоти се изчисляват на над 36 млн. лв. От тях 5 млн. ще отидат за отчуждаване на имоти, близо 2,5 млн. лв. за ремонт на общински жилища, които после кметството продава, и още 1 млн. за изграждане на паркинги. Общинските съветници от коалицията предлагат при разглеждането на доклада в него да залегне изграждането на над 100 допълнителни места за паркиране в кварталите, както и да бъдат предоставени на общински дружества управлението на подземния паркинг при стадион "Васил Левски". Настояват и да се отхвърли предложението за застрояване на три атрактивни парцела на булевард "България" и в кварталите "Младост 2" и "Слатина". Коалиция „Сердика" смятат, че имотите на обща площ от 1643 кв. м могат да се използват за обществени паркинги и спортни площадки за живеещите в тези квартали.

„Казусите, за които колегите аларамират ще бъдат проврени. Ако има някъде нещо, което трябва да се отмени, ще бъде отменено. Казусът специално в „Красна поляна" нямах достатъчно време да погледна внимателно, но мисля, че трябва да се отмени и да не се продължава в тази насока. Така че, предстои да дадат становища и кметовете и зам.-кметовете, които са в съответните ресори. Това, което не трябва да се случва, няма да се случи", обясни пред Йорданка Фандъкова. Програмата ще отиде за обсъждане и гласуване в Столичния общински съвет, когато всички становища на районните кметове бъдат готови и обсъдени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай