Вторник,

Еврото повлича газа. Румен Гечев с тревожна прогноза

От: СТАНДАРТ -
4554
Еврото повлича газа. Румен Гечев с тревожна прогноза
A
A
A

Обезценяването на еврото повлича цената на газа и той със сигурност още ще постъпне. Тревожната прогноза направи депутатът от БСП Румен Гечев в студиото на нова тв.

Поскъпването на долара спрямо еврото ще се отрази на цената на енергийните източници, тъй като повечето договори са в американска валута, каза Гечев.

„Традиционно през последните години еврото винаги е било по-скъпо от долара. Но през последните месеци имаше тенденция на еврото и те вече са изравнени. За Европа това означава, че еврото се обезценява спрямо долара. Добрата новина е, че европейският износ става по-евтин, но вносът на всичко става по-скъп. Търговският дефицит на Европа, в това число и на България обаче, се причинява основно от енергоносители, а там динамиката в цените е висока – затова обезценяването на еврото е притеснително”, подчерта той.

По думите му най-притеснителното в случая е именно поскъпването на енергоизточниците. „На световния пазар повечето договори са в долари. И ние, за да купуваме енергийни източници, плащайки в долари – доларът ще ни е по-скъп, когато плащаме в евро. Това означава, че природният газ и петролът – ще са ни по-скъпи”, допълни Гечев. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички