Европейска подкрепа на закона на ДПС срещу опасните руски капитали

Предвидено е на всеки шест месеца да има доклад и до комисията по бюджет и финанси в парламента,

Европейска подкрепа на закона на ДПС срещу опасните руски капитали | StandartNews.com

Внесеният от ДПС Законопроект за скрининг на преките чужди инвестиции, с цел да се предпази икономиката ни от корозивен капитал, особено руски, е логично продължение на инициативата ни за забраната на т.нар. златни паспорти. Целта е да създаде здравословна среда за устойчиви и трайни инвестиции. Това заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов в интервю за БНР.

Законопроектът е разработен от екип на ДПС, воден от г-н Мустафа Карадайъ и г-н Делян Пеевски. Целта е българската икономика в частност и тази на Европейски съюз като цяло да бъдат предпазени от инвестиции с корозивен капитал, тоест - инвестиции и придобивания, които имат потенциала да навредят на националната сигурност и обществения ред в България в по-широк смисъл, както и на сигурността на европейските и атлантическите партньори на страната ни, каза Анастасов. И подчерта, че обхватът на инвестициите в закона изцяло следва регламент на ЕС.

Този законопроект създава механизъм за прилагане на регламент 452 на Европейския съюз от 2019 г.. По този  начин ние хармонизираме националното законодателство с това на Европейския съюз, продължи народният представител от ДПС. Той съобщи, че вече в 18 страни от 27 членки на ЕС има такъв действащ закон.

България на практика с този законопроект вече става една от страните, които ще могат да се предпазят от зловредни инвестиции, които са основно руски, подчерта Анастасов.

Попитан как ще бъдат разпознати тези капитали, зам.-председателят на ДПС обясни: „Създаваме Междуведомствени съвет за скрининг на преките чуждестранни инвестиции, които са свързани със сигурността и обществения ред, който ще бъде постоянно действащ орган към министъра на растежа и иновациите.”.

Има и вече действащ европейски механизъм за координация с другите страни-членки, допълни той. И съобщи, че този механизъм няма да позволи проникването в българската икономика на инвестиции, идващи от трети страни през други членки на Европейския съюз. Те също ще подлежат на много стриктен скрининг.

Регламентът на ЕС много ясно е описал критериите за разпознаване на тези капитали. Процесът е комплексен. Предвидили сме механизъм, така че тази проверка да става в относително поносим срок - между 30 и 45 дни, но разбира се имаме много фино сито, така че нищо да не бъде пропуснато, каза Станислав Анастасов.

Предвидено е на всеки шест месеца да има доклад и до комисията по бюджет и финанси в парламента, да се види доколко ефективен е този механизъм и ако е необходимо, да бъде подобрен още, подчерта той.

Ние имаме доста добра обратна връзка от партньорите ни, че тази стъпка на ДПС и на законодателния екип на ДПС, воден от господин Карадайъ и господин Пеевски, се оценява като много важна. Защо това на български терен може би се недооценява, може да търсим отговорите. Но това е нещо изключително важно като стъпка за България, за да се създаде устойчива среда за трайни инвестиции, а не спекулативни, които са с цел било то пране на пари, било то проникване на вредни капитали, категоричен бе Анастасов.

В България трябва да има инвестиции, които трайно създават работни места. Това е важно за Движението за права свободи - да се създава устойчив поминък за хората с инвестиции от наши партньори, от ЕС и НАТО, подчерта зам.-председателят на ДПС.

Ние направихме нашите стъпки, както с премахване на т.нар. „златни паспортите”, така и с този законопроект. Надяваме се по бърз начин проектът да мине и през пленарна зала и да получи адекватна подкрепа, предвид евроатлантическите заявки на голяма част от пленарната зала, каза още Анастасов.

И поясни: „Когато инвеститорите видят сериозна и стабилна среда, тогава те ще бъдат спокойни, за да направят своите инвестиции и видят, че не се конкурират с така наречените корозивни капитали, които са крайно вредни.”.

ДПС е сериозна партия. Вкарваме законодателни инициативи, които не са в дневния ред на това правителство, но смятаме, че са изключително важни. Ще има още много други такива законодателни инициативи, които са важни както за хората, както заявихме в предизборната компания, така и за евроатлантическите ни партньори. Защото в момента цялата общност трябва да действа като едно, особено в тази геополитическа ситуация, заяви още Станислав Анастасов.

Той коментира още ситуацията в Русия. Ние още от самото начало на непровокираната руска военна агресия срещу Украйна имаме много ясна позиция и то с конкретни дела и актове в Народното събрание.

Попитан дали при избора на нови председатели на важни регулатори в страната ДПС ще предложи свои кандидати, Станислав Анастасов заяви: „Твърде рано е да се говори за този въпрос. По-важното е, че на всички регулатори мандатите са изтекли, което е част и от онази институционална криза, институционален блокаж, за който ДПС говори от две години.”.

Съвсем нормално е, както избирането на правителство беше първо необходимо, но не достатъчно условие за стабилизация на политическата система, и регулаторите да получат нови мандатите, така че да могат да работят. Има много регулатори, които са създадени по силата на европейски регламенти и директиви и нашите европейски партньори, когато видят регулатор с изтекъл мандат, започват да задават въпроси и се въздържат от дългосрочни ангажименти. Така че тук въпросът пак е за държавата, а не за това кой какви мераци има. За облика на държавата пред европейските и атлантическите партньори, с които ние работим всеки ден, обобщи Станислав Анастасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай