Европа ни дава 240 млн. за битка с коронавируса

Бизнесът също ще бъде подпомогнат

Европа ни дава 240 млн. за битка с коронавируса | StandartNews.com

240 млн. са предвидени за България като европейска помощ в борбата срещу коронавируса. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в интервю за бТВ. Сумата не е голяма, но е помощ, каза той.

Дончев увери, че ще има подпомагане и на бизнеса, но разчетите кои сектори с какви средства ще бъдат компенсирани, се правят в момента и затова той не може да каже конкретни суми.

Колегите от социалното министерство работят в момента. По оперативна програма „човешки ресурси” има възможност да се подпомогнат хората, които остават без работа или са временно освободени, съобщи Томислав Дончев. И допълни: „Нека обаче няма очаквания, че държавата ще покрие загубите от всички клиенти, които не са се появили в хотели и ресторанти, това нито е сериозно, нито е морално”.

Актуализация на бюджета не се изключва, каза още вицепремиерът. Загубите за бюджета ще зависят от това колко бързо бъде овладяна здравната криза. Посочените от премиера Бойко Борисов евентуални 3 милиарда лева загуби са само един от лошите сценарии.

Безобразно и безотговорно нарече Томислав Дончев поведението на хора, които не спазват карантината. Вече има няколко такива случая. Кризисният щаб съобщи за четирима арестувани тираджии в Сливница, които вместо у дома си били открити в кръчмата. Такива хора подлагат на риск здравето и живота на всички, с които контактуват, каза Дончев.

Вицепремиерът разкри, че на извънредното нощно заседание на кабинета в четвъртък министрите и членовете на кризисния щаб 4 часа спорели колко рестриктивни да са извънредните мерки, които ще предложат. Защото всяка една от тях има стопански последствия. Но на първо място е грижата за живота и здравето на хората. Това е премеждие, през което ние като общество трябва да преминем по най-добрия начин, коментира Дончев.

Той отхвърли спекулациите на президента Румен Радев, че извънредното положение може да доведе до управленско своеволие. Няма промяна на конституционния модел, единственото което извънредното положение дава като допълнителни правомощия е полицейските и здравните власти да имат по-големи възможности да ограничат заразата, обясни вицепремиерът. В кабинета разгледали математическия модел на разпространение на вируса. В момента България е на точката, от които избухва възходящата крива на разпространение и целта на всички действия е това да не се случи.

По повод паниката и презапасяването с храни Томислав Дончев коментира: „Науката още не е доказала, че който си купи 50 кг захар придобива имунитет срещу коронавируса.”

И службите на МВР, и прокуратурата дадоха анонс, че ще бъдат безкомпромисни при случаи на спекула, каза още Томислав Дончев. С новия решителен стил, демонстриран от прокуратурата, смятам, че резултат ще има, заключи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай