Евромачът започна с гол на прокуратурата

Националистическият вот се насочи към "България без цензура"

Евромачът започна с гол на прокуратурата | StandartNews.com

Масово изсичат горите, София скоро ще пие кал, казва проф. Михаил Константинов

Кой кого ще надвие на европейските избори? Къде ще отидат патриотичните избиратели? Ще се купуват ли гласове? Адекватно ли се държи държавата в разгара на бежанската криза? Има ли кой да спре ударното изсичане на горите? На тези въпроси "Стандарт" потърси отговор от експерта по изборни технологии проф. Михаил Константинов.

- Проф. Константинов, започна официалната агитация за евроизборите. Виждате ли някакви особености?

- Предизборната кампания за Европейския парламент като че ли по нищо не се отличава особено от предишните. Има интересно явление - активизиране на правоохранителните органи. Не знам дали е свързано с кампанията, но видяхме един доста силен ход на прокуратурата, която повдигна обвинения на двама висши магистрати, вероятно ще бъде привлечен на подсъдимата скамейка и висш държавен чиновник. Иначе гледката е тривиална - мръсни номера, големите партии засега са по-пасивни.

Прави ми впечатление, че зелената идея е провалена. Имаме цели три зелени партии, а същевременно в цяла България се сече до корен. Всичко, което стърчи като дърво, се отсича, а зелените партии не го забелязват. Секат вековни гори, секат в национални паркове, секат навсякъде, където могат да стигнат. Странджа е напълзяна от тирове. Представете си каква уникална екосистема се унищожава. Зелените партии си мълчат и това означава, че не са никакви зелени.

- Една от трите партии - ПП "Зелените", проявява активност през години и организира множество протести, напоследък и за Странджа и Карадере.

- Съгласен съм, че трябва да се пази морето и останалите небетонирани плажове, но помнете, че когато изсекат горите, всичко свършва. Водите и земите изчезват заедно с горите. Знаете ли каква вода пият в Етрополе? Водата е кална, във водопроводите живеят жаби и червеи. Това е резултатът от изсичането на буковите гори във вододайните зони. Секачите на Рила всъщност в момента унищожават водите на София. Няма абсолютно никакъв контрол върху сечта. Казано им е: "Сечете до дупка", и тези изроди унищожават остатъците от гората. Това е проблемът на България, а не с това да ни занимават кой колко депутати ще вкара в Европарламента. Никакво значение няма.

- Какво да очакваме като резултат от кампанията, след като посланията на партиите са далеч от проблемите на хората?

- Хората, до които не достигат политическите послания, в скоро време ще пият кал. Да предупредя и софиянци, че те също ще пият кал. Онези, които имат пари, ще пият чиста вода, а останалите тъпанари, които допуснахме изсичането на горите, ще пием кал.

- Как предвиждате да завърши вечното дерби между ГЕРБ и БСП?

- За първото място ще има фотофиниш - резултатите на ГЕРБ и БСП ще бъдат близки. ГЕРБ ще спечели най-много гласове, които не е ясно дали ще им стигнат за един мандат повече. Смятам, че мандатите ще бъдат 6:5 в полза на ГЕРБ, но е възможно да бъдат 6:6, а чисто теоретично е възможно съотношението да бъде и 5:5. Големите партии нямат шанс за седем и едва ли ще паднат под четири места в Европарламента.

- Ще успее ли АБВ да отчупи по-голямо парче от червения електорат?

- АБВ са близо до спечелване на мандат, но не знам дали ще успеят. Интересното там е, че личната оценка към Ивайло Калфин е доста висока и с много надвишава тази за АБВ. Калфин е разпознаваем и спокоен човек, умерено се държи и прави добро впечатление.

- Виждаме оспорвана битка за патриотичния вот - "Атака", НФСБ, "България без цензура", АБВ. Кой ще надвие според вас?

- Голяма част от националистическия вот отиде към "България без цензура", която вече е цяла коалиция. В нея присъства ВМРО - партия на разумния национализъм, в който няма нищо лошо. Ако някой мисли, че може да забрани национализма и да го замени с политическо коректно бръщолевене - няма да стане тази работа. Хората си обичат държавите, В ЕС патриотичните настроения са високи. Това чувство е добро, когато не е насочено срещу другите, но тънко се прави тази разлика. Националистическите партии имат високи шансове за добро присъствие в Европарламента, но в България шансовете им са малки. В Европа ще успеят да вземат мандати и доста независими кандидати, докато у нас шансът им е нулев.

- Как си обяснявате факта, че "България без цензура" има два пъти по-голяма подкрепа в страната, отколкото в София?

- Напълно логично е - "България без цензура" е изключително активна, те непрекъснато пътуват. Във всеки среден и малък град вече са провели срещи с избиратели. Хората в страната се чувстват уважени. Политик от София идва и разговаря с тях накрак. Понякога те не запомнят какво точно им е казал, но уважението ги трогва. Големите партии подценяват срещите с хората в страната и мислят, че всичко им е дадено наготово. За съжаление традиционната десница - Реформаторският блок, също пренебрегва този подход. Аз не съм чул те да са ходили из по-малките селища да агитират и да разговарят с хората. Затова ще бъдат наказани.

- ДПС винаги са се представяли силно на евроизбори, но тази година имаше протести и сред тютюнджиите, които са техен ключов електорат. Може ли да се очакват изненади?

- Трудно е да се разбере какво мислят избирателите на ДПС, защото те са много затворени, а и анкетьорите много-много не си дават труд да ги разпитат. Освен това много често привържениците на движението отказват да отговарят. ДПС винаги има скрит вот, който не бива да се подценява. Формално социологическите проучвания показват два мандата за ДПС. В действителност обаче имат три почти сигурни мандата поради това, че избирателите им са много по-мобилизирани. При евровота обаче не се гласува в Турция, което също е предизвикателство за тях.

- Смятате ли, че преференциалният вот ще проработи на 25 май и нечия партийна листа ще бъде пренаредена от избирателите?

- Очаквам да стане в някоя от малките партии, където биха искали да изместят лидера. Този проблем най-ярко ще се види при Реформаторския блок. Те се "клатят" между нула и един мандат. Имам чувството, че лидерите на РБ не са в кампания, а правят нещо друго - колко от тях са посетили някое китно подбалканско селце? Никой. Най-много до Пловдив да идат по магистралата. Тая работа така не става. Трябва ходене, тичане и убеждаване на хората.

- Очаквате ли изменения на котировките в борсата на гласове?

- Купуването на гласове за евровота по принцип е в сравнително по-ограничен мащаб. Най-много се купува на местните избори. Там директно си купувате кмета, а той ви дава разрешение да сечете гората. По-малко се пазаруват гласове на парламентарни избори - там ви трябват 16 хиляди гласа за един мандат. Тук са ви нужни 160 хиляди за един евродепутат. Извинявам се, но толкова много електорат не може да се купи.

- Бежанският проблем напомни отново за себе си след инцидента в село Розово, където бяха прогонени няколко сирийски семейства. Подценихме ли заплахата от Близкия изток?

- Поведението на България беше грешно от самото начало. Държавата трябваше да постъпи толерантно, но законосъобразно спрямо бежанците и нелегалните имигранти. Не може българската граница да бъде пресичана от кой където му скимне. Има закон и трябва да е ясно, че като те пипнат там, ще ти се случи случка. Бежанците трябва да бъдат посрещани на КПП-тата, където съответните органи да разгледат хуманитарните им статути. България трябваше да прояви твърдост, но от друга страна, да се погрижи за хората, които така или иначе са влезли в страната. А ние направихме следното - пуснахме куцо, кьораво и сакато да влезе и после ги набутахме в гета, които не стават за живеене, за да стане ясно, че България не бива да бъде посещавана от подобни хора. Отделно трябва да се внимава и за внедрени терористи в потока от бежанци.

- На какво се дължат радикалните настроения на жителите на Розово?

- Хората от Розово постъпиха лошо. Доколкото българинът се хвали със своето гостоприемство, къде е това гостоприемство? От друга страна, те не са напълно виновни, защото живеят в условия на лоша информираност. Ако държавата си беше на мястото, и реакцията на местните хора щеше да бъде адекватна. По това разбираме, че България е територия с население, което още не те прави държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай