Еврокомисията е загрижена за ситуацията в България

Еврокомисията е загрижена за ситуацията в България | StandartNews.com

Страсбург. Европа призова властта да игнорира Волен Сидеров. Политическата ситуация в България вчера влезе в дневния ред на Европейския парламент. В дебата отношение взеха групите на социалистите и демократите и на Европейската народна партия. "Българското правителство трябва да се разграничи от всякакви действия на "Атака"", заяви председателят на групата на социалистите и демократите в Европарламента Ханес Свобода. Той отново коментира, че в България има проблем и добави, че покрай неотдавнашното заседание на Партията на европейските социалисти в София е разговарял с представители на протестиращите и на държавните институции.

По-рано от парламентарната група на ЕНП разпространиха писмено становището на евродепутатите Манфред Вебер и Вероник Матийо по повод България. "Според европейските социалисти нарушенията на човешките права са проблем, но не и когато ги нарушават социалистически правителства", каза Вебер, визирайки българското правителство.

Матийо пък допълни, че "предвожданото от българските социалисти коалиционно правителство не разполага с мнозинство в Народното събрание и разчита на "услужливото парламентарно поведение на ултранационалистическата, ксенофобска и антиевропейска партия "Атака". По нейните думи в изявлението от 26 юни на председателя на Народното събрание Михаил Миков българските медии са били нападнати заради "неуместно отразяване" на протестите. По предложение на Вебер разискванията в ЕП трябваше да засегнат и въпроса за свикването на предсрочни избори в България.

В последвалия дебат Вебер призова за нови избори в България и обеща, че ЕНП ще "направи всичко възможно върховенството на закона да се върне". Бойко Борисов трябваше да стане премиер, а вместо това социалистите сключиха договор с дявола, каза още Вебер. Срещу думите му скочиха българските евродепутати социалисти. "С какво право искате предсрочни избори в България, аз искам ли избори в Германия", попита Илияна Йотова. "Досега "Атака" не е гласувала за нас, откога регистрацията в парламента се приема за подкрепа", контрира и Евгени Кирилов. Ивайло Калфин също каза, че "Атака" не може да бъде обвинявана за това, че ходи на работа, но посочи, че тя е ксенофобска партия, далеч от европейските ценности. Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг обеща, че ЕК ще продължи да наблюдава ситуацията у нас и ако има нарушение на европейското право и ценности, тя ще се намеси.

"Европейската народна партия да призове ГЕРБ да се държат като опозиция в Народното събрание и да влизат в пленарната зала", коментира от София соцлидерът и шеф на ПЕС Сергей Станишев по повод на разгорещените дебати в Страсбург за България. "Очаквам от страна на ЕНП да се изговорят много несправедливи обвинения, които ще бъдат атака към правителството на г-н Орешарски", каза още социалист номер 1. И припомни, че през 2010 година албанските социалисти дълго време не влизали в парламента си. Но тогава от ЕНП призоваха социалистите да се върнат на работа в интерес на албанските граждани, каза Станишев. И призова хората на Вилфред Мартенс да мерят с един аршин и в сегашната ситуация. В немалка степен отговорността за начина, по който работи парламентът, носи и партия ГЕРБ, каза още соцлидерът.

Източници от БСП обаче разкриха, че премиерът Пламен Орешарски вече прави усилия за преговори с ГЕРБ за тяхното връщане в парламента. "Целта е точно премиерът да бъде посредник при преговорите, защото това не може да се очаква от лидера на БСП и ПЕС", обясниха още червени депутати. Те допълниха, че Орешарски вече няколко пъти е показал приемственост в политиката на ГЕРБ, като е оставил техни назначения на ключови позиции в изпълнителната власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай