Сряда,

Еврокомисията пак поиска минимална заплата в ЕС

От: Рачо Рачев -
Еврокомисията пак поиска минимална заплата в ЕС
A
A
A

Европейската комисия се готви да въведе минимална работна заплата във всички страни от ЕС. Решението ще бъде взето в края на годината. ЕК започва втори кръг от консултации със синдикати и работодателски организация по въпроса. Всички заинтересовани страни трябва да представят мненията си до ноември на специално създаден сайт от Комисията.

Според данните на Еврокомисията всеки шести работещ в ЕС попада в категорията на нископлатените работници, като по-голямата част от тях са жени. Въпреки че голяма част от тези хора не са спрели да работят по време на пандемията от коронавирус, те ще бъдат най-силно засегнати от кризата. Брюксел гледа на въвеждането на минимални заплати в ЕС като част от новата стратегия за възстановяване.

В някои държави и сега има законоустановени минимални заплати, а други разчитат на колективно договорени прагове на възнагражденията. Брюксел иска всички държави-членки да въведат адекватни минимални заплати и принципи за тяхното актуализиране. Еврокомисията все още обмисля каква ще бъде юридическата форма на новите правила - директива или препоръка.

"Ако бъде директива, тя би съдържала набор от минимални изисквания и задължения за страните. Препоръката би предоставила общи насоки на европейско ниво, които не са свързани с конкретни задължения на държавите. Но и в двата случая няма да бъде отнета свободата на държавите и социалните партньори сами да определят размера на минималните заплати", заяви говорителят на Комисията Марта Вичорек.

Според Брюксел е важно във всяка държава да има добре функциониращо колективно договаряне, социалните партньори да участват ефективно в определянето на размера на минималните заплати и да има адекватни механизми за наблюдение и актуализация. България, Естония и Румъния се посочват като държави, в които в момента няма законово установени критерии за актуализиране на минималната работна заплата.

Тагове: Заплата Ес Ек

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички