Вторник,

Еврокомисар ни попари за еврото, дава ни по-късна дата

От: Иван Ангелов, кадър Нова ТВ -
1359
Еврокомисар ни попари за еврото, дава ни по-късна дата
A
A
A

Началото на 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната. Това заяви в интервю за Нова телевизия изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещение в България.

Домбровскис обясни, че страната ни трябва да изпълни критериите от Маастрихт. Основен проблем обаче за страната ни е инфлацията.

„Що се отнася до инфлацията, бих казал, че това подлежи на оценка на експертите от Европейската комисия. Тази оценка показва, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит, затова трябва да отложите”, заяви Домбровскис.

Запитан за четирите закона, които не бяха приети от 48-ото Народно събрание Домбровскис отново каза, че основното е високата инфлация, а законите се отнасят за периода след европейския валутен механизъм. „Това са закони, които трябва да бъдат гласувани, защото това също ще бъде оценено. Но като срокове е възможно тези закони да се приемат за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече усилия”, каза Домбровскис.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com