Евродепутат изплю камъчето! Защо Нидерландия не ни иска в Шенген

Разкритие от евродепутатът от страната Софи ин’т Велд

Евродепутат изплю камъчето! Защо Нидерландия не ни иска в Шенген | StandartNews.com

Нидерландското правителство блокира България и Румъния за Шенген по вътрешнополитически причини, заяви пред БНТ евродепутатът от Нидерландия Софи ин’т Велд.

Според нея това е грешно и премиерът Марк Рюте трябва да използва авторитета си, за да убеди нидерландския парламент да подкрепи двете страни.

"Много се надявам нидерланското правителство за промени мнението си за приемането на България и Румъния в Шенген. Мисля, че то трябва да подкрепи двете страни. Не може да променяш правилата в последния момент. Критериите са изпълени. България ги изпълни още преди 11 години. Неприемливо е, че някои правителства като нидерландското блокират присъединяването по чисто вътрешни политически причини. За мое голямо съжаление нидерландският парламент одобри декларация, която казва "Не, България и Румъния все още не трябва да стават членове". Мисля, че това е грешно, това е неправилно и се надявам нидерланският премиер Марк Рюте ще използва авторитета си и политическата си тежест, за да убеди нидерланския парламент", каза Софи ин’т Велд - евродепутат от Нидерландия, "Обнови Европа".

Междувременно българските евродепутати от всички политически партии изпратиха днес писмо да премиера на Нидерландия Марк Рюте, в което настояват страната да оттегли необоснованото блокиране на приемането на България и Румъния в Шенген.

В писмото си евродепутатите припомнят положителните резултати от мисията в двете държави, която даде висока оценка на прилагането на шенгенското законодателство. Българските евродепутати припомнят и оценките дадени вече от Еврокомисията, както и резолюциите на Европейския парламент, че двете страни отдавна са готови за Шенген.

Евродепутатите ни са готови да проведат работни срещи както с правителството, така и с представители на парламента на Нидерландия, за да се постигне споразумение преди срещата на министрите на правосъдието през декември. Именно тогава трябва да бъде взето и решението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай