Ето кога ВАС решава за машините

От ЦИК отказаха да направят коментар пред медиите преди решението на съда

Ето кога ВАС решава за машините | StandartNews.com

В административната преписка се съдържат документи, които потвърждават нашите твърдения в жалбата за незаконосъобразност на решението на ЦИК, с което се отмени машинното гласуване. Така представената справка от ДАНС е един литературен разказ с предположение в рамките на 3 страници, без да удостоверява по надлежен ред каквито и да било факти и обстоятелства, които попадат в хипотезите на Изборния кодекс и могат да доведат до отмяна на машинното гласуване. Това заяви пред журналисти Надежда Йорданова от "Демократична България" след заседанието на ВАС по повод решението на ЦИК да отмени машинното гласуване.

"Представени са доказателства, които установяват кога са представени съответните машини и софтуер за удостоверяване и Министерство на електронното управление е издало своя акт в рамките на установения в кодекса срок", добави тя, предаде novini.bg.

Тя подчерта, че правят всички усилия, за да бъдат законово защитени и гарантирани правата на всички български граждани в изборния процес. "Основните мотиви за издадения акт бяха изцяло политически и се позоваваха на разговори, документи и твърдения на органи, които не са компетентни по Изборния кодекс", посочи Йорданова.

ВАС ще се произнесе по внесените жалби до 20.00 ч днес. От ЦИК отказаха да направят коментар пред медиите преди решението на съда, но в зала настояха ВАС да не уважи жалбите за отмяна на машинното гласуване.

Васил Пандов от ПП-ДБ от своя страна посочи, че актът на Централната избирателна комисия е в нарушение на трайна практика на Конституционния съд. "КС много ясно посочва, че изборните права са уредени на конституционно ниво и Изборният кодекс не може да се прилага разширително. ЦИК дотолкова не е имала яснота на какво основание да ограничи машинното гласуване, че е посочила една разпоредба в Изборния кодекс, която има около 30 отделни предпоставки, но не е конкретизирала коя от тях, защото просто такава няма. ЦИК нито има техническа експертиза, нито има възможностите, нито ресурсът да постанови това, което се твърди. Имаме един разказ, една приказка, че сигурността е нарушена, но те нямат такава експертиза", добави той.

Пандов подчерта, че нито един от доводите им не е бил опроверган от ЦИК.

Общо 12 жалби са постъпили в събота, 28 октомври по електронен път от Централната избирателна комисия във Върховния административен съд. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им. Подадени са жалби от „Продължаваме промяната – Демократична България“, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели. Има постъпили жалби и от граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай