Ето как ДПС пренаписа бюджета. 15 знакови промени

Движението помогна на общините със 100 млн.

Ето как ДПС пренаписа бюджета. 15 знакови промени | StandartNews.com

За първи път станахме свидетели на парадокс - да бъде приет бюджет на опозицията, а не на некадърните управляващи. Това стана след като ДПС проведе редица срещи с бизнеса, особено земеделците, общините, полицаите, заяви народният представител от ДПС Петър Чобанов след като Народното събрание прие актуализацията на бюджета.

Бюджетът беше некадърно сглобен, без да се отчитат високата инфлация и нуждите на хората. Затова и направихме нов бюджет, фокусиран към хората и засегнатите от кризата сектори. Увеличихме разходите с близо 1 млрд. лв., чрез обосновани допълнителни приходи за 760 млн. лв. и преразпределение на грешно планирани разходи, добави Петър Чобанов.

15-те мерки в подкрепа на хората и бизнеса, които бяха приети благодарение на ДПС са:

1.     ДПС осигури допълнителни 300 млн. лв. за покриване на загубите на земеделските производители вследствие на увеличените производствени разходи за торове, дизелово гориво, препарати за растителна защита и фуражи в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“.         

2.     ДПС осигури 30 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на общинската администрация с близо 9%, като подкрепа в условията на висока инфлация.

3.     ДПС осигури 100 млн. лв. за увеличаване на капиталовите субсидии за общините, които ще бъдат разпределени пропорционално по механизма, въпреки опитите да бъдат разпределяни на уж проектна основа, което щеше да лиши почти всички общини от подкрепа.

4.     Съвместно с други отговорни парламентарни групи ДПС осигури 150 млн. лв. за подкрепа на училищното и предучилищното образование, като част от средствата ще бъдат предоставени на общините за подкрепа на стандарти в образованието и за повишени разходи за издръжка и храна на детски градини и училища.

5.     Благодарение на постигнатия консенсус с участието на ДПС се отпускат допълнителни 16,5 млн. лв. за превоз на пътници по нерентабилни линии в градския транспорт и в планински райони, както и 20 млн. лв. за междуселищни автобусни линии.

6.     Съвместно с други отговорни партии ДПС осигури допълнителни 5,5 млн. лв. за общински музеи към средствата за общините

7.     ДПС осигури след консенсус с останали отговорни партии допълнителни 175 млн. лв. за повишаване на възнагражденията в системата на МВР, а сектор Сигурност беше допълнително подкрепен с финансов ресурс за ДАНС и НСО в размер на 5 млн. лв. През 2020 г. с ПМС бяха увеличени с до 30% заплатите в 26 държавни административни структури във връзка с ангажираността им в борбата с пандемията от COVID-19 и последствията от нея, но МВР не беше сред тях.  

8.     ДПС осигури подкрепа в трудната ситуация и на вероизповеданията чрез допълнителни средства на средства за:

- Ремонт на Зографския манастир - със сума 3,5 млн. лв.

- Допълнителни средства за Българската православна църква – със сума 5 млн. лв.

- Допълнителни средства за мюсюлманското вероизповедание - със сума 800 хил. лв.

9.     ДПС осигури компенсации за повишените разходи за отопление с дървесина и пелети като това предложение намери отражение в разширяването на обхвата на целево подпомагане за отопление, включително за дърва и пелети в размер на 50 млн. след анализ на нуждите и възможностите към края на деветмесечието.

10. Чрез консенсус с останалите отговорни партии ДПС осигури отпускането на допълнителни 20 млн. лева за увеличаване на субсидиите на държавните висши училища поради високата инфлация, както и 7 млн. лв. за социално-битови разходи на студенти и докторанти.

11. ДПС подкрепи предложението за изграждане на детска болница в Пловдив и оборудване за болница "Света Екатерина" с обща сума от 55 млн. лв. и то бе прието в парламента.

12. ДПС подкрепи предложението и така 1,4 млн. лв. се отпускат допълнително в областта на културата за представителите на сценичните изкуства.

13.  С подкрепата на ДПС бяха спрени опитите на правителството да налага допълнителна административна тежест и да преразпределя пазарни отношения чрез отхвърлянето на редица праграфи, които бяха без оценка на въздействието.

14.  С подкрепата на ДПС се прие ограничение върху разходите на отиващото си правителство да харчи до размера на получените приходи, за да спрем разхищението на публичния ресурс.

15. ДПС бе в основата на приетото предложение за налагане на временна забрана на отиващото си некадърно правителство да доразруши държавната администрация, чрез забрана за промяна на устройствените правилници на министерствата до 31 август.

Положихме огромни усилия да направим истински  бюджет, в който има грижа за хората, бизнеса, земеделците, общините, училищата и детските градини, здравеопазването и вероизповеданията, каза Петър Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай