"ЕС среща Балканите". Кючюк посочи ролята на България

Специален гост ще бъде еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей

"ЕС среща Балканите". Кючюк посочи ролята на България | StandartNews.com

Форумът "ЕС среща Балканите“ е за дискусии по важни въпроси върху политика по разширяването и каква трябва да бъде ролята на България. Това каза по време на престижната международна конференция лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк. Евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" е организатор на форума.

Той бе открит от служебния министър на външните работи на България Иван Кондов, председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, съпредседателя на партия АЛДЕ Илхан Кючюк и президента на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.

Специален гост ще бъде еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей.

Присъстват още председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от партията и посланика на Украйна у нас Олеся Илашчук.

"Днес живеем в свят, който трябва да бъде в мир и справедливост. След като Европа беше забравила за войната днес отново има война. Мнозина очакваха, че ЕС ще бъде слаб след кризите и инвазията в Украйна, но той излезе по-силен. Мирът трябва да се основава между родните правила, тогава, когато се спазват може да бъдем спокойни", каза Кючюк.

"Направиха се първи стъпки и Албания и РСМ започват преговорен процес за членство в ЕС, но този процес трябва да продължи с по-голяма сила и да бъдат включени по-рано в дискусиите за разширяването. Ако има желание за реформи и да бъде част от по-голямата политическа орбита, да, Турция има място в ЕС", добави евродепутатът.

Форумът, който се провежда за втора поредна година, е посветен на стратегията на ЕС към региона на Балканите и е организиран от Европейския либерален форум, подкрепен от партия "Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България.

Форумът ще постави на фокус темата за разширяването на ЕС и интеграцията на Балканите, на фона на променената среда за сигурност заради войната на Русия в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай