Ердоган мина метър със санкциите

Тръмп го уверил, че няма да има наказателни мерки заради руските С-400

Ердоган мина метър със санкциите | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се спаси засега от американските санкции заради придобиването на руския зенитно-ракетен комплекс С-400, Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС. Според нея американският президент Доналд Тръмп лично е уверил турския си колега, че няма да има проблем по време на среща на Г-20 в Осака в края на миналата седмица.

 

На заключителната пресконференция в Осака Ердоган коментира доставките на руските ракети: „ЗРК С-400 се намират на стадий доставка. Не отива на страна като Турция да се отказва от тях точно в този момент. Въпросът е приключил. През първата половина на юли ще започнат доставките". На въпрос за санкциите, той добави: „На срещата си с американския президент Доналд Тръмп уточних този въпрос. Той лично ме увери, че това няма да се случи“.

 

Веднага след това Ердоган припомни, че Анкара ще купи от САЩ 100 самолета "Боинг". „Турция е стратегически партньор на САЩ. Никой не може да се меси в суверенните права на Турция и всички знаят това“, подчерта Ердоган. Спирайки се на проекта за купуване на изтребителите F-35, президентът съобщи, че Турция вече е платила на САЩ 1,4 милиарда долара. „Ние получихме 4 изтребителя F-35, Анкара очакваме още 116 такива изтребителя. Вноските за тях се правят според договорения план и се изпълняват.

Някои изказвания в САЩ не съвпадат с подхода на президента Тръмп. Смятам, че това няма да попречи на нашите двустранни отношения и ние решително ще следваме това направление“, обеща Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай