Понеделник,

Енергийният министър с първи думи за преговори с Газпром

От: Иван Ангелов -
3099
Енергийният министър с първи думи за преговори с Газпром
A
A
A

Не по-рано от следващата седмица ще започнат да се водят разговори с "Газпром", ако е необходимо. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на посещението си в комплекс “Мини Марица-Изток”.

“Уговорката със собственика на фирмата-строител "Авакс" на интерконектора с Гърция е да представят детайлен линеен график за всички дейности, които остават да се извършат в рамките на проекта, включително и получаването на всички актове”, каза още Христов.

Той подчерта, че крайният срок да се пуснат търговски количества газ по газопровода с Гърция е 1 октомври.

"Ние целим газопроводът да е в състояние да пренася безопасно газ. Той трябва да има всички лицензи за експлоатация. В момента в газопровода има газ, но той е като голяма цистерна затапен от двете страни и пълен с газ под налягане, за да се провери дали няма течове. Газ през него не тече. Нас ни интересува като се пусне това да работи с търговски количества газ", обясни енергийният министър.

Според него този газопровод не е завършен. "В момента изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които ще ни трябват да осигурим за индустрията. Ще се направи и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира, защото не можем да оставим газ на някакви цени, при които няма да е икономически изгодно предприятията и крайните потребители да функционират”, обясни Христов.

По думите му на нас ни трябва газ, който хората могат да си позволят да купят и да работят. “Тези финални стъпки, буквално ги завършваме тази и другата седмица, отчитаме също и възможността интерконекторът да работи, който също е важна част от общия план и тогава вече окончателно ще решим какви количества е необходимо, ако трябва да договаряме с "Газпром", категоричен бе енергийният министър.

"Не за пръв път има инфлация, не за първи път има икономически кризи. Това, което ние се опитваме е да намалим натиска на инфлацията. Борим се за по-добри цени на газ, борим се за по-добри цени на ток, борим се за по-добри цени на горива. Бизнесът също от своя страна трябва да сам да си помогне със съответните програми за ефективност с инвестиции в енергоспестяване", каза Христов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички