Енергийният министър бесен на разкритие за доставките на газ

Александър Николов потвърди, че ще подаде оставката си в понеделник

Енергийният министър бесен на разкритие за доставките на газ | StandartNews.com

Като чиста проба спекулации определи министърът на енергетиката Александър Николов появилите се "медийни интерпретации, включващи енергийна политика, особено такава в сферата на търговия, транзит и доставки на природен газ", които съпровождат намерението му да подаде оставка.

Преди малко в изявление, разпространено от ведомството му, Николов потвърди, че в изпълнение на решението на „Има такъв народ“ (ИТН) ще подаде оставката си в понеделник.

В същото време като принципал на министерството на енергетиката, министър Николов не е упълномощавал нито един от заместниците си да тълкува по свое усмотрение отношенията ни с „Газпром“, пише в съобщението. Както многократно е подчертавано „Булгаргаз“ е в активен, съществуващ договор с „Газпромекспорт“. Същият е в едностранно неизпълнение, докато българската страна спазва всички търговски, правни и регулационни изисквания.

Министерство на енергетиката изрично подчертава, че след този период усилията на целия екип, както на „Български енергиен холдинг“ и прилежащите дружества, са да се изпълняват стриктно газовите заявки, на база дългосрочни, предвидими и устойчиви партньорски отношения. В унисон с водената политика на правителствено ниво са проведени множество срещи, с цел ефективно реализиране на диверсификация и значително намаляване на зависимостта от който и да е конкретен доставчик на горива.

Няма решение на партия ИТН в обратна посока и действията и усилията са били изцяло в синхрон с политиката на правителството. Цялостната политика на партия ИТН в енергийната сфера е с цел запазване на обществен интерес, ясна стратегическа евроатлантическа посока и минимизиране в максимален мащаб рисковете и негативните ефекти по време на тежък геополитически конфликт.

*

По-рано заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов, който също е от квотата на ИТН, разкри, че сред причините за разрива в отношенията между кабинета и министерството, е предложеното партията на Слави Трифонов продължаване на договора с “Газпром“, докато бъде намерен сигурен източник на доставки на газ.

Данаилов за първи път съобщи, че ИТН са били против решението на кабинета да не се плаща в рубли на "Газпром", което доведе до едностранното спиране на доставките на природен газ в края на април. По думите му тяхната идея срещнала отказ от страна на вицепремиера Асен Василев.

"Решението "Булгаргаз" да спре да плаща на "Газпром" беше на Министерския съвет и Министерство на енергетиката се съобрази. Нашето разбиране в министерството е по-умерено, разбира се, не е добре да си зависим от един доставчик, но първо трябва да мислим за българската индустрия. Тогава не казахме, че Министерството на енергетиката е на друго мнение, опитвайки се да запазим единно говорене", обясни Данаилов.

България трябва "да изпрати покана до "Газпром" да се продължат доставките на природен газ" и да се проучат условията на руската страна, смята той.

Пламен Данаилов се оплака, че Асен Василев много се месил в работата на екипа в енергийното ведомство. "Министър Василев праща разни хора да контролират дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг. Праща ги не с нарочна заповед, а просто с командировъчно. Те са, разбира се, добре дошли, но като не е ясно какво правят и защо го правят...", каза заместник-министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай