Емил Радев пита за нов регистър на лобистите в евроинституциите

Емил Радев пита за нов регистър на лобистите в евроинституциите | StandartNews.com

Варна. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев пита заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс кога можем да очакваме нов задължителен регистър за лобистите в европейските институции. Това стана по време на заседанието на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент. Радев мотивира въпроса си с многобройните лобистки дейности пред евроинституциите, които предизвикват критики, свързани предимно с липсата на прозрачност при взимането на решения.

„В същото време взаимодействието на европейските институции с неправителствените организации, търговски и професионални организации е непрекъснат процес и необходимост за качеството на демокрацията и за способността на институциите да създават адекватни политики, отговарящи на действителните нужди на единния пазар", уточни Емил Радев.

В отговор зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че Комисията иска цялостна и пълна прозрачност и се надява да се постигне съгласие с ЕП и Съвета по този въпрос. "Радвам се, че предложението за междуинституционално споразумение за задължителен регистър за прозрачност е залегнало в работната програма на ЕК за 2015 г., тъй като е крайно време той да бъде приет", добави в заключение българският евродепутат Емил Радев.

ЕП създаде през 1995 г. регистър за лобистите, последван през 2008 от ЕК. През 2011 г. двете институции сляха своите регистри в общ Европейски регистър за прозрачност. В момента в регистъра са вписани около 7000 организации, които се опитват директно или индиректно да повлияят на процеса по взимане на решения в Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай