Елена Йончева с нови разкрития за "Барселонагейт"

Интересът от страна на ЕП не е от сега, обясни евродепутатката

Елена Йончева с нови разкрития за "Барселонагейт" | StandartNews.com

"В контакт съм с испанския главен прокурор, който се занимаваше със случая "Барселонагейт". Няколко пъти говорих с него и разменяхме официална кореспонденция. От него получихме информация, че делото не е прекратено в Испания, а е прехвърлено към българската прокуратура, защото тя е казала, че е по-напреднала по това разследване. Изпратих въпрос към испанския главен прокурор дали, ако прокуратурата в България продължи толкова бавно да разследва, дали испанската няма да се включи на някакъв етап. Не мисля, че ще оставим тези въпроси без отговор".

Това каза пред БНР Елена Йончева, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП, член на мониторинговата група LIBE, която във вторник (13 юни) на извънредно заседание ще изслуша главния прокурор Иван Гешев във връзка с "Барселонагейт".

Заседанието ще е закрито, такава е практиката на групата LIBE, уточни тя.

"България е под наблюдението на тази група още от лятото на 2020 г. Тогава Бойко Борисов, като премиер на страната, е канен 2 пъти за изслушване, но и двата пъти изпраща министри, които да го представляват. ... Интересът от страна на ЕП не е от сега", обясни евродепутатката.

Елена Йончева припомни, че с резолюция на ЕП вече е отчетено, че България има проблем с върховенството на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай