Елена Йончева обжалва паричната гаранция от 20 хил. лв.

Тя е с повдигнато обвинение за пране на пари

Елена Йончева обжалва паричната гаранция от 20 хил. лв. | StandartNews.com

В момента обжалваме наложената ми парична гаранция. Това заяви депутатът от БСП Елена Йончева в ефира на „Здравей, България”. Тя е обвинена в пране на пари. Според обвинението сумата от  645 хил. лв.  е получена във фирма, достъп до средствата, на която е имала Йончева. Фирмата е създадена от фирма на обвиняемата и друга офшорна компания.

„Това са средства, отпуснати за закупуване на техника и за снимане на поредица от документални филми. Техниката е закупена по банков път, със съответните фактури, плащани са ДДС. Става дума за камери, за звукова техника, за техника за директни включвания, за сателитни телефони, за монтажна апаратна и са направени поредица от документални филми”, обясни тя.

По думите й досега тя винаги е взимала техника под наем.

Йончева заяви, че парите не са й дадени като възнаграждение и това се наложило да бъде създадена трета фирма. Дружеството, което дава тези средства за купуване на техниката и за производството на тези документални филми, трябва да има юридически и финансов контрол, обясни тя.

„Лично за мен е по-удобно да ги преведат на моята фирма. Тогава те няма да имат контрол над средствата. Почти всички големи телевизии и техните собственици имат много фирми и те  участват в офшорни фирми и това е практика не само в България и е законно. Това, което ви казвам  е практика”, каза Йончева. 

Журналистът уточни, че досега е заснела 7 документални филми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай