Експерти: Няма риск от режим на водата

Експерти: Няма риск от режим на водата | StandartNews.com

София. Независимо от необичайната липсата на сняг и валежи няма риск от криза на водата в повечето населени места. Това заяви експертът от Дирекция управление на водите към министерството на околната среда и водите Красимира Янкова, цитирана от "Дарик".

Тя разясни, че в язовирите, от които се захранват по-голямата част от населените места у нас, има достатъчно вода, за да не се стигна до криза, проблем може да има при населените места, които черпят рода от други водоизточници като реките.

По думите на Красимира Янкова за момента риск от криза с водата заради двата сухи месеца - декември и януари няма. Тя посочи обаче, че ако безводието продължи, сух режим може да се наложи на населените места, които черпят вода от реките.

Язовирите, които се използват за питейно-битово снабдяване, са над 70% запълнени, което означава, че няма причини за безпокойство относно усвояване на питейна вода за населението. Но следва да отбележим, че питейното водоснабдяване не се осъществява единствено и само от акумулирани води в язовирите. Редица региони се водоснабдяват чрез речни водохващания, чрез подземни води. Тези региони при продължаващо маловодие може да се очаква нарушено водоснабдяване", заяви тя.

За съжаление според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките, до края на януари не се очаква да натрупа сняг

„Сериозна обстановка, при която да има валежи, така че да се компенсира липсата на такива досега, не виждаме. Все пак динамиката на атмосферата над страната ще е доста по-голяма прямо изминалите дни на януари. Очакваме превалявания, сега около 21-22 януари, но температурите още ще са високи, така че в ниските части ще вали дъжд, а само във високите части на планините ще вали сняг", обясни метеорологът Анастасия Стойчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай