Екшън в парламента. ПП не иска да седи до едни депутати

Ето разпределението на местата в новата пленарна зала

Екшън в парламента. ПП не иска да седи до едни депутати | StandartNews.com

Голям екшън в парламента 4 дни преди старта на еленната пленарна сесия. Народното събрание отново се мести в новата пленарна зала в бившия Партиен дом.

Тя стоя заключена точно 3 години. Откриха я официално през септември 2020 г. по време на 44-ото НС, но още следващия мандат депутатите се върнаха в старата сграда на пл. “Народно събрание”. След това се извъртяха 4 бързи парламента, някои от които с мандат под месец. Сега обаче депутатите се връщат в бившия Партиен дом, тъй като историческата сграда има нужда от спешен основен ремонт.

Разпределението на местата в новата пленарна зала обаче породи големи скандали.

От “Продължаваме промяната” - “Демократична България” не искали да седят до депутатите от "Възраждане", както бяха досега. Затова настоявали да се съберат в един блок в залата с партньорите си от сгобката - ГЕРБ.

Ако се постигне консенсус с групата на Бойко Борисов, “Възраждане” ще отиде в десния блок заедно с ИТН, а за БСП и ДПС остава левият, както досега.  Окончателното решение ще бъде взето на Председателски съвет при Росен Желязков.

6-те парламентарни групи вече са си разделили кабинетите в бившия Партиен дом. Въпреки дрязгите ПП-ДБ и “Възраждане” ще са съседи по кулоар, а всички останали ще са в другия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай