Екоминистърът успокои енергетиците, какво чакаме от ЕС

По отношение на териториалните планове, той посочи, че хората няма да бъдат излъгани

Екоминистърът успокои енергетиците, какво чакаме от ЕС | StandartNews.com

"Всеки един протест се политизира, особено в предизборна ситуация, съвсем естествено е, когато има недоволство да се придърпат хора, групи, партии, които искат да спечелят от това недоволство." Това мнение изрази пред БНТ министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.

По отношение на териториалните планове, той посочи, че хората няма да бъдат излъгани.

"За енергетиците и въглищните региони има големи пакети за това, което се случва по пазарни причини. Много често аз чувам, че Брюксел ни дава едни пари, за да затворим ние едни централи. Това просто не е вярно. Има един пазарен процес, който свива непрекъснато въглищното производство, а ЕС ни осигурява средства ние да се справим с това. Това не е някаква сделка, че те ни дават пари, за да затворим", обясни Юлиан Попов.

Екоминистърът очаква конструктивен разговор извън предизборния контекст на предстоящата среща между протестиращите енергетици и представители на правителството и парламента. Попов каза, че правителството работи добре със синдикатите.

"Всичко, което правителството прави в момента е насочено към това да улесни прехода и инвестициите и развитието на региона. Така че ако разговорът се концентрира върху тези възможности, аз мисля, че нещата ще се успокоят", каза Попов.

Той поясни, че за да може целият маришки регион да бъде използван за инвестиционна дейност, там поне 10 години трябва да работят 3 хиляди души.

"Тоест тези три хиляди работни места са осигурени така или иначе, защото заравняването на тази площ е огромна дейност, дори и утре да спрат централите, 10 години трябва да работят да речем 3 хиляди души, така че икономическата дейност, включително по изграждането на инфраструктура, която може да се развие там е огромна", каза още Попов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай