Еколози скочиха на Нона за 4 млн.

Отмъщават ми с гнусна клевета, брани се министър Караджова

Еколози скочиха на Нона за 4 млн.      | StandartNews.com

София. Четирима от кабинета "Борисов" минаха под лупа за конфликт на интереси, но вероятно само сигналите срещу ексминистъра на икономиката Трайчо Трайков ще стигнат в съда. След колегите си Вежди Рашидов и Сергей Игнатов, и шефката на ековедомството Нона Караджова вероятно ще бъде оневинена по казуса, който се разглежда в специализираната държавна комисия, става ясно от развитието на делото. Официално хората на Филип Златанов ще се произнесат след Нова година, научи "Стандарт".

Еколози пратиха Нона Караджова под лупата на Комисията за конфликт на интереси. Според сигнала екоминистърката е облагодетелствала с проекти в сектора на отпадъците бившия си работодател. Преди да иде на "Дондуков" 1, Караджова била експерт във фирмата на Ботьо Табаков. През 2010-а му възложила да разработи проект за промени в Закона за управление на отпадъците. Табаков е и член на Комитета за управление на оперативна програма "Околна среда", а синът му работи в Дирекция "Фондове на европейския съюз за околна среда". Фирмата спечелила над 4 млн. лева по консултантски проекти, твърдят от екодвижението. "Сигналът срещу мен е абсолютна лъжа! Внесен е от хора със засегнати интереси от министерството", категорична бе вчера пред "Стандарт" във Враца Караджова. И добави: "Всичко е гнусна клевета! Учудвам се защо Комисията за конфликт на интереси все още се бави и не излиза със становище. Аз държа, когато си свърши работата и е готова с решението си, то да бъде публично оповестено и публикувано." "За Нона Караджова на този етап сме установили, че

не е работила по договор с фирмата

посочена в сигнала", каза пред "Стандарт" пък Филип Златанов, шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси. На 15 ноември 2012 г. експертите са изслушали Караджова.

"На килимчето" пред Златанов преди Коледа е привикан и ексминистър Трайчо Трайков. Сигналът срещу него е бил препратен от Инспектората на Министерството на икономиката (МИЕТ). Ексминистърът е проверяван за това, че е имал акции в "Софарма" и компанията е била бенефициент по европроекти за модернизация на предприятие, съобщи Филип Златанов. Срещу Трайков вече има едно решение на Комисията за конфликт на интереси заради "Каолин", в която имал акции и през 2010 г. им осигурил концесия за добив на подземни богатства от находище "Балабана" в землището на община Дулово, Силистренско. Заключението вече е в съда, който трябва да го потвърди или отхвърли. Делото е насрочено за март 2013 г. Ако магистратите потвърдят констатациите, Трайков е

заплашен от глоба до 20 000 лв.

както и да връща министерски заплати в периода, в който е бил в конфликт на интереси. Комисията се произнесе за "Каолин" през август т.г. Интересното е, че тя бе сезирана от самия Трайков, който се почувства засегнат от публикации в медиите. Тогава ексминистърът обясни, че има 278 броя от емитирани 50 млн. акции от капитала на "Каолин" АД. Те били купени през април 2007 г. при първичното предлагане на капитала на дружеството. Делът му съставлявал 0.00000556, или по-малко от шест десетохилядни от процента части от капитала на дружеството, а за 2011-а получил дивидент от 20 лв. Вчера Трайков не бе открит за коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай