Екатерина Захариева: Подготвя се среща Борисов - Путин, датата не е уточнена

Екатерина Захариева: Подготвя се среща Борисов - Путин, датата не е уточнена | StandartNews.com

Европейската перспектива на Западните Балкани не е приоритет на България само за шест месеца, а е дългосрочен приоритет. Твърдо сме убедени, че можем да помагаме много.

Това каза в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя коментира и думите на турския президент Реджеп Ердоган, че Кърджали е в душевните граници на Турция. Нашата душа също може да бъде доста широка.

"Границите на Балканите са се местили особено интензивно. На всеки душата може да е по-широка, но границите са ясно очертани с договори. Душата нека си е душа, но нека да са ясни границите на държавите", посочи Захариева.

Външният министър коментира и скандала с руския патриарх Кирил.

"Благодарността се дава, тя не се изисква. Това е чувство и не може да се изисква. Този тон е неуместен. Със сигурност не е приятно да се държи такъв тон на която и да е българска институция. Мисля, че е задължително както благодарим и винаги сме благодарили на Русия, така да благодарим и на всички други чужди държави, които са дали жертви за Освобождението на България", заяви Захариева.

"Русия и България винаги са се стремили да имат равнопоставени отношения. Разбира се, обаче, нашият стратегически избор е да сме членове на Европейския съюз и ние се придържаме към него", добави тя. Министърът на външните работи разкри, че се организира среща на премиера Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин.

Датата засега не е уточнена. Двамата са много ангажирани и когато програмите им позволяват, това ще се случи, обясни Екатерина Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай