Събота,

ЕК обяви за незаконен бг списъка "Магнитски", кабинетът крие

От: Стандарт -
ЕК обяви за незаконен бг списъка "Магнитски",  кабинетът крие
A
A
A

Европейската комисия е изразила безпокойство от действията на България, която си е позволила едностранно действие - да изготви "черен" списък за лица и фирми в отговор на санкция от трета държава - САЩ, по закона "Магнитски".

Европейските институции са изненадани от административния произвол на служебното правителство, което създаде абсолютно незаконно в началото на юни „работна група“, която да изготви „черен списък“ на лица и фирми, свързани със санкционираните по американския закон „Магнитски“.

Припомняме, че след като САЩ наложиха санкции на трима българи и свързаните с тях 64 търговски дружества, българските власти решиха да се презастраховат и без всякакво законово основание и в нарушение на Конституцията, набутаха в „черен списък“ стотици, уж свързани със санкционираните, лица и фирми. С които държавната администрация прекрати всякакви отношения, а в допълнение премиерът Стефан Янев призова банките да спрат да ги обслужват, в какъвто смисъл БНБ дори изготви указания.  

С тези действия обаче се оформи голям скандал, защото последваха 54 жалби от засегнатите до българския съд, както и множество сигнали до европейските институции, при положение, че в Европа отдавна съществуват ясни правила, че санкции на трети държави (каквато е САЩ), не се прилагат на територията на Европейския съюз.

В становището на Еврокомисията се припомня, че  Европейският съюз има ясна политика в тази насока – че санкции от трети държави не се прилагат на негова територия, както и се цитира изрично становище по този въпрос от 2019 г. на Европейската комисия. В допълнение е посочена и съдебна практика на Европейския съд, забраняваща подобни действия.Това е изключително звучен шамар по целия кабинет „Янев“, респективно по президента Радев, който го е назначил, защото от една страна министрите явно не познават европейските закони и норми, а от друга, ясно показва желанието им за саморазправа с неудобни лица и фирми.

Скандалът обаче не е само в становището на Европейската комисия,  а и в обстоятелството, че тази информация умишлено е крита от обществото, защото от 29 юли до 22 август има близо месец, а с изключителна наглост служебният финансов министър и любимец на кръга „Капитал“ Асен Василев продължаваше да твърди, че действията му са законни и се грижел за обществения интерес.

Докато през цялото това време е знаел вече, че Европа се е противопоставила на произвола и чака отговори как се е стигнало дотук.

Вероятно в опит да потуши скандала, тази информация се появява днес (включително с факсимилета от документите, предоставени очевидно от човек от правителството) в сайта „Бивол“, като в статията там фигурира и обяснение от Асен Василев, че проблем нямало и България можела да прави каквото си иска.

Тепърва обаче скандалът ще набира сила. Както обществото, така и политическите партии, трябва спешно да потърсят отговори от  Асен Василев и Стефан Янев за неправомерните действия и криенето на информаиця. 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички