ЕК обяви за незаконен бг списъка "Магнитски", кабинетът крие

Санкции от трети държави не се прилагат на територията на ЕС, гласи становище от Брюксел, изпратено още на 29 юли

ЕК обяви за незаконен бг списъка "Магнитски",  кабинетът крие | StandartNews.com

Европейската комисия е изразила безпокойство от действията на България, която си е позволила едностранно действие - да изготви "черен" списък за лица и фирми в отговор на санкция от трета държава - САЩ, по закона "Магнитски".

Европейските институции са изненадани от административния произвол на служебното правителство, което създаде абсолютно незаконно в началото на юни „работна група“, която да изготви „черен списък“ на лица и фирми, свързани със санкционираните по американския закон „Магнитски“.

Припомняме, че след като САЩ наложиха санкции на трима българи и свързаните с тях 64 търговски дружества, българските власти решиха да се презастраховат и без всякакво законово основание и в нарушение на Конституцията, набутаха в „черен списък“ стотици, уж свързани със санкционираните, лица и фирми. С които държавната администрация прекрати всякакви отношения, а в допълнение премиерът Стефан Янев призова банките да спрат да ги обслужват, в какъвто смисъл БНБ дори изготви указания.  

С тези действия обаче се оформи голям скандал, защото последваха 54 жалби от засегнатите до българския съд, както и множество сигнали до европейските институции, при положение, че в Европа отдавна съществуват ясни правила, че санкции на трети държави (каквато е САЩ), не се прилагат на територията на Европейския съюз.

В становището на Еврокомисията се припомня, че  Европейският съюз има ясна политика в тази насока – че санкции от трети държави не се прилагат на негова територия, както и се цитира изрично становище по този въпрос от 2019 г. на Европейската комисия. В допълнение е посочена и съдебна практика на Европейския съд, забраняваща подобни действия.Това е изключително звучен шамар по целия кабинет „Янев“, респективно по президента Радев, който го е назначил, защото от една страна министрите явно не познават европейските закони и норми, а от друга, ясно показва желанието им за саморазправа с неудобни лица и фирми.

Скандалът обаче не е само в становището на Европейската комисия,  а и в обстоятелството, че тази информация умишлено е крита от обществото, защото от 29 юли до 22 август има близо месец, а с изключителна наглост служебният финансов министър и любимец на кръга „Капитал“ Асен Василев продължаваше да твърди, че действията му са законни и се грижел за обществения интерес.

Докато през цялото това време е знаел вече, че Европа се е противопоставила на произвола и чака отговори как се е стигнало дотук.

Вероятно в опит да потуши скандала, тази информация се появява днес (включително с факсимилета от документите, предоставени очевидно от човек от правителството) в сайта „Бивол“, като в статията там фигурира и обяснение от Асен Василев, че проблем нямало и България можела да прави каквото си иска.

Тепърва обаче скандалът ще набира сила. Както обществото, така и политическите партии, трябва спешно да потърсят отговори от  Асен Василев и Стефан Янев за неправомерните действия и криенето на информаиця. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай