Джипка, плазма или 100 бона срещу глас (ОБЗОР)

Джипка, плазма или 100 бона срещу глас (ОБЗОР) | StandartNews.com

Патриотите предлагат сделка

Всички в общ фронт срещу фронта за задължителното гласуване

Ново 20 в парламента! Депутатът Валери Симеонов възроди царската идея да примамва избиратели с подаръци. Днес той направи поредна врътка. В опит да спазари приемането на задължителното гласуване се отказа от санкциите и вече предлага изборна томбола с парични и предметни награди. Екзотичната идея не среща подкрепа.

Томбола за "джипки, плазми и 100 000 лв.". Това в типичния си стил е предложил председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов, за да спазари приемане на предложението им за задължително гласуване, което да залегне в Изборния кодекс. Офертата му бе посрещната с насмешки и категоричен отказ. Да разиграваш перални и хладилници срещу гласуване е несериозно, реагираха в парламента.

Новата идея на патриотите заменя предишната - за санкции срещу непусналите бюлетина. Само преди месец Симеонов настояваше негласувалите да се наказват с

50 лв. глоба

и три месеца без социални помощи. Ревизираната идея е била представена на работна група за обсъждане на изборните промени във вторник.

Днес Симеонов отказа да разговаря с репортери за предложението си, вместо това раздаваше усмивки с ръце в джобовете. Със задачата да разясни идеята на коалиционния си партньор се зае съпредседателят на ПФ и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него държавата трябва да предостави

награден фонд от поне 1 млн. лв.

"Представете си колко автомобила са това, колко парични награди могат да се отделят", посочи той. Купуването им щяло да стане с обществена поръчка. Народопсихологията също е мотив за въвеждане на изборното тото. "При българина наказанието предизвиква точно обратния ефект", смята Каракачанов.

Инициативата обаче не среща подкрепата на останалите парламентарни групи. "В предишното НС ние предложихме стимули за гласувалите, но то не бе прието. В изборната ни практика

в този век е имало такъв случай

не мога да коментирам дали е бил атрактивен, дали е постигнал целта си", коментира шефът на Правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

"Конституцията не разрешава правото да се трансформира в задължение. Поощренията по принцип са нещо хубаво, но не могат да се обвързват със задължение. Избирателна активност се поощрява чрез убеждаване, а не подкупвайки ги с материални облаги. Подобни предложения не говорят добре за нивото на българската демокрация. На практика

държавата купува гласове

подкупва гражданите да изпълнят конституционните си право. Такива идеи навяват по-скоро тъга", смята съпредседателят на ДПС Четин Казак. Против задължителното гласуване са и от БСП. "Томбола на изборите е екзотика, която

върви повече на политическа седянка

отколкото на сериозна политическа позиция", посочи Атанас Мерджанов.

Данъчни облекчения срещу "вариететните награди", предлагат като контрамярка от Реформаторския блок. Според Димитър Делчев може да се мисли за отстъпка при плащане на данъка върху дохода на физическите лица в края на годината. Плюсът е, че ще бъде стимулирана активността на

избирателя, който има доходи

и реално допринася за икономиката на страната. Тези, които нямат доходи и не плащат социални осигуровки, просто нямат да имат интерес от подобно стимулиране. "Този вид предметни награди и томболи обезценяват процеса на изборите", категоричен бе Делчев.

С Биг Брадър борим купения вот

Гласуването във всяка от 12-те хиляди секции да може да се гледа в реално време от всяка точка на света. Това предлага ДПС с промени в Изборния кодекс. Идеята е да бъдат поставени камери на входа на избирателните секции и над масата, на която работи избирателната комисия. Те ше излъчват в реално време и всеки, който пожелае, да може да види кадрите от сайта на ЦИК.

"Изчислили сме, че това ще струва не повече от 3-4 млн. лв. На фона на засиления интерес към изборния процес и предотвратяване на изборни машинации мисля, че сумата не е непосилна за бюджета ни", изтъкна вносителят Хамид Хамид.

Той подчерта, че такава практика съществува дори в Казахстан и Азербайджан.

Камерата над входа на избирателната секция ще служи за противодействие на търговията с гласове, а вътре в избирателната секция - срещу машинациите по протоколите. Ще се снима включително броенето на бюлетините и попълването на секционните протоколи, които винаги са с много грешки и предизвикват много спорове. Записът ще бъде годно доказателство пред съда, ако се стигне дотам.

"Няма пречки камери да бъдат поставени и в секциите в чужбина", изтъкна Хамид.

Не гласуваш - вадят те от избирателния списък

Който не гласува, ще бъде изваден от избирателния списък. Това е последната идея, която се обсъжда в ГЕРБ. Заличаването може да се поправи, ако избирателят се регистрира преди деня за размисъл на следващия вот. Решението е компромисно и е алтернатива на две от предложенията на партньорите на ГЕРБ в управлението - искането за активна регистрация на Реформаторския блок и за наказания за неизпълнен ангажимент при задължително гласуване на Патриотичния фронт. Бонус при въвеждането на тази мярка е, че така ще се постигне друга стратегическа цел - изчистване на избирателните списъци от т.нар. мъртви души, които според експерти са между 600 000 и 1 млн.

Референдум за изборните правила в средата на лятото

Референдум за нови изборни правила може да има най-рано в края на юни или в началото на юли. Това обяви днес шефът на Правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Шестте въпроса, предложени от Слави Трифонов, влизат до дни за обсъждане в парламента. Първо ще трябва да минат през Правна комисия. Там ще бъде уточнена конституционната им допустимост. След като депутатите се произнесат, президентът трябва да насрочи дата за провеждане на допитването с указ. Съществува минимална вероятност то да се съчетае с изборите за държавен глава. Тв водещият събра 572 000 валидни подписа, с което на практика задължи НС да проведе референдум. В подписката му се пита дали да се въведе задължително гласуване и мажоритарна избирателна система, а броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120.

Има въпрос за електронно гласуване, намаляване на партийната субсидия на 1 лв. за получен глас и пряк избор на директорите на областните и районните полицейски управления.

РБ иска: Таван за субсидиите

6 млн. лв. по-малко в партийните каси

С 6 млн. лв. по-малко държавни пари за партиите. Такава идея имат в Реформаторския блок, които днес внесоха законопроект за намаляване на партийните субсидии. Предложението е на депутати от Движение "България на гражданите" (ДБГ), а целта им е да въведат нов модел за финансиране на партиите. Сега политическите сили вземат от държавата 34 млн. лв. на година. Желанието на реформаторите е парите да намалеят до 28 млн. лв., което е с 6,5 млн. по-малко или 20% съкращение. Така бюджетът на партиите вече ще се изчислява по нова регресивна скала. За първите 150 хил. гласа партията ще получава пак по 11 лв. на глас. За всеки следващи 100 хил. бюлетини обаче сумата ще намалява с по 1 лв. Това означава, че ГЕРБ би загубила най-много от сметката си - в момента управляващата партия получава 11,7 млн. лв., а подобно намаление ще бъде с 4,7 млн. лв. БСП ще взема от държавата с 822 хил. лв. по-малко, а ДПС - 708 хил. лв. РБ пък ще може да използва със 173 хил. лв. по-малко държавни пари. "Всяка политическа сила ще бъде засегната. Най-голямата партия пак ще получава най-много, но няма да получава толкова много", обясни на брифинг депутатът и зам.-председател на ДБГ Димитър Делчев. От РБ искат и таван на партийната субсидия от 7,1 млн. лв. В предложението на ДБГ е записана и забрана партиите да купуват имоти с пари от държавната си субсидия.

По-драстично орязване предлага Великов

Още по-сериозно орязване на държавните субсидии, които вземат родните партии. Такова предложение има депутатът от РБ и представител на БНД Борислав Великов. Идеята му е политическите сили с над 10% да получават пари за една трета от броя на действителните гласове. Партиите с резултат от 4 до 10 на сто да вземат субсидия за половината от гласовете за тях. Великов предлага да не се орязва държавното финансиране на партиите с под 4% получена подкрепа. "Така ще дадем възможност на по-малките партии да се развиват", обясни пред "Стандарт" Великов. Той ще подкрепи предложението на колегите си от ДБГ - партийната субсидия да се изчислява по нова скала и да има таван от 7,1 млн. лв.

НДСВ се пробва, но се провали

Лотарията като метод за вдигане на избирателната активност не е нещо непознато за българите. През 2005 г. НДСВ се опита да изкуши гласоподавателя, като му предложи награди срещу бюлетина. Раздадени бяха мобилни телефони и компютри, като за целта от бюджета бяха отделени близо 1 млн. лв. въпреки възраженията от страна на опозицията.
Тогава правилата бяха следните - за да участват в томболата, гласувалите трябваше да се пратят есемес. Регистрацията ставаше с посочване на ЕГН-то и номера на секцията.

В крайна сметка томболата не постига целта си. Избирателната активност бе рекордно ниска, а управляващата формация НДСВ загуби изборите.

Три години, когато все още бяха парламентарно представени, царистите пробваха с други поощрения - данъчни облекчения в размер на 10% от дължимия налог за работещите и 1% от пенсията като бонус за възрастните хора, ако гласуват. Идеята бе бонусите да се получават всяка година, а не само за годината, когато се провеждат избори.

Утре Правната комисия се събира на извънредно заседание, за да обсъди постъпилите предложения за промени в Избирателния кодекс. Днес в 18 часа изтече крайният срок за внасяне на поправки. Всички парламентарни групи, включително и независими депутати, са внесли свои проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай