Дянков вдигнал заплатите на чиновниците с уволнения

Вицепремиерът даде месец за назначенията без конкурс

Дянков вдигнал заплатите на чиновниците с уволнения | StandartNews.com

София. С 13% е вдигнал заплатите на чиновниците за четири месеца финансовият министър Симеон Дянков. По-високите надници са дошли от извършените съкращения на държавни служители. Това стана ясно от доклада на Секретариата на Съвета за административната реформа.

Средната заплата на администрацията в Министерския съвет и министерствата през септември е 1181,72 лв. или с 13.16% повече спрямо юли. Увеличението на заплатите в държавните агенции пък е 9,27%. Средните доходи там са 698 лв. С 16% нараства средният размер на заплатата на служителите в изпълнителните агенции.

Причината за по-високите доходи е административната реформа на Дянков. След 1-ви август 2009 г. 30 структури са закрити или преобразувани. Служителите пък за този период са намалени с 9954 щата или с 13,84%. Отделно щатовете в МВР са орязани с 6000 бройки.

Междувременно обаче се увеличава броят на служителите, назначени без конкурс, сочат още анализите в доклада. В тази връзка Съветът за административна реформа трябва да преразгледа някои текстове в Закона за държавния служител. Вицепремиерът пък е дал срок от един месец на всички министерства да кажат как може да се редуцира броя на служителите без конкурс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай