Дянков: Нов мандат на ГЕРБ гарантира бюджета

Най-много ДДС се краде в земеделието, призна финансист №1

Дянков: Нов мандат на ГЕРБ гарантира бюджета | StandartNews.com

София. „Гарантирам, че ако следващият финансов министър е от ГЕРБ, държавният бюджет ще бъде изпълнен”. Това обещание даде вицепремиерът Симеон Дянков. Така той отговори на обвиненията от „Движение България на гражданите” на Меглена Кунева, че бюджетът ще издържи най-много до изборите.

Държавата трябва да е стабилна, „за да не се продънва изцяло”, каза Дянков в студиото на „Здравей, България” на Нова телевизия. „Стабилността ни трябва, за да вървим напред… Над тази стабилност трябва да се гради.”

През 2012 г. митниците и данъчните събрали повече пари от най-добрата година – 2007-а, отбеляза министърът на финансите. Най-много ДДС се крадяло в земеделието, затова от Еврокомисията препоръчали всеки по веригата да си плаща данъка, а не както е в останалите сектори.

Симеон Дянков коментира още упреците на Кунева, че в четири министерства са били раздадени бонуси. Темата с бонусите е популистка, смята той. „През годината са раздавани бонуси в някои министерства, но не в тази сума и не в министерствата, за които говори тя,” поясни Симеон Дянков.  

Вицепремиерът обърна внимание на казуса с ВМЗ-Сопот. По думите му държавата многократно е давала пари за предприятието, което от години не е плащало данъци. „Проблемът се е отлагал с години, както в БДЖ, ‘Кремиковци’…”

„Там са твърде много хора,” смята Дянков. Според него предприятие с по-малко персонал може да оцелее. „Минал е този период, в който произвеждахме ракети за целия източен блок.”

"Да" на референдума=национална катастрофа

Министърът на финансите коментира и темата за АЕЦ „Белене” в светлината на приближаващия референдум за ядрената енергетика. „Вярваме на руските експерти – те казват, че общата цена е около 22 млрд. лева… Тази цена е непосилна за българския бюджет,” посочи вицепремиерът.

„Ако на референдума се каже ‘Дайте да строим с държавни пари!’, това означава национална катастрофа,” убеден е Дянков.  
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай