Дянков: Имаше изцепки в медиите, но не съжалявам за политиката

Дянков: Имаше изцепки в медиите, но не съжалявам за политиката | StandartNews.com

София. „Това беше политиката, имаше доста изцепки в медиите, което сега го отчитам като грешка и вид неопитност. Но финансовата политика си беше такава и трябваше да бъде такава. Не съжалявам за нея". Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред Нова ТВ.

Той призна, че не е очаквал да изкара мандата до края. "Виждах колко изкарваха в другите държави финансовите министри в кризата. Може би излизането ми от управлението трябваше да стане по-рано", допълни Дянков.

Той обаче изрази съжаление, че е говорил „необуздано за финансов министър".

Симеон Дянков коментира и темата КТБ. По времето на първия кабинет „Борисов", оказва се, 48% от държавните пари са се съхранявали именно в КТБ.

„Надзорът на банките се осъществява в БНБ, във финансовото министерство нямахме такива данни", заяви Дянков. „Там и по времето на кабинета „Станишев" са били парите на енергийните дружества.

По наше време обаче са влезли и пари от държавните транспортни дружества", обясни бившият финансов министър. „Премиерът също беше изненадан, колкото и аз бях изненадан. На три пъти изваждахме такава информация – през 2010, 2011 и 2012".

Дянков обясни, че тогава БНБ се е държало все едно нищо няма. Самият той пък през целия си мандат не се е виждал с Цветан Василев.

Относно Росен Плевнелиев, Дянков коментира, че не той го е предложил за министър в първия кабинет „Борисов", а всички бизнес организации.

„Той е много успешен и като президент. Той слага черта – България започва да се развива по европейски образец", смята Дянков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай