Две министерства си делят строежите

125 души на работа в инвестиционното проектиране, 623 в регионалното развитие

Две министерства си делят строежите | StandartNews.com

София. Министерствата на инвестиционното проектиране (МИП) и на регионалното развитие (МРР) ще си разделят работата по одобрение на строежите на територията на страната.

Това става ясно от проекта за промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), които ще разгледа днес парламентарната комисия по регионална политика. Вече се подготвени и проекти за устройствените правилници на двете министерства.

Подробните устройствени планове с обхват повече от една община или за обекти с регионално значение ще се одобряват от областния управител, гласят промените в закона. Подробните устройствени планове за обекти върху повече от една област или за обекти с национално значение, определени със закон, ще се одобряват от министъра на регионалното развитие. А подробните устройствени планове за обекти с национално значение, определени с акт на Министерски съвет и за строежи от първа и втора категория, финансирани с държавни пари и на стойност над 10 млн. лв., ще се одобряват от министъра на инвестиционното проектиране. Към МИП преминават Дирекцията за национален строителен контрол и кадастъра. МРР ще осъществява дейностите по противодействие на свлачищата и ерозиите.

В МИП ще работят 125 души, като за политическия кабинет са предвидени 8 щатни бройки. Върху кадастралните карти ще се трудят 345 души, а строителният контрол ще наброява 419 служители. Структурата на МРР се намалява с 38 служители и във ведомството остават 623 души. В структурите на пътната агенция ще се трудят 1513 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай