Две софри подпалиха война Нинова - Радев

До седмици ще има президентска партия, сензационно обяви близък до "Дондуков" 2

Две софри подпалиха война Нинова - Радев | StandartNews.com
  • До седмици ще има президентска партия, сензационно обяви близък до "Дондуков" 2

Две софри подпалиха открита война между Корнелия Нинова и Румен Радев. Снимка от сватбеното тържество на сина на Илияна Йотова взриви БСП. На нея се вижда как на една маса са седнали президентът Румен Радев и съпругата му Десислава с най-големия враг на Нинова Георги Гергов и депутатката Весела Лечева, някога част от екипа на соцлидера, а от тази година един от 72-ата бунтари от вътрешната опозиция, които свикаха пленум през главата на водачката си.
На "Позитано" 20 казват, че Нинова сипела огън и жупел, след като видяла кадъра с вдигнатия победоносно палец на Гергов. Той обходи държавата точно преди юбилейния 50-и конгрес на БСП тази събота сякаш, за да каже на Нинова: спечели вътрешните избори с 81,5%, но битката не е загубена.
Нинова отвърна на удара. В медиите изтече втора софра - на самата председателката на БСП, събрала на купон в Боровец най-верните си хора, за да полеят победата, след която в БСП има виц: Как се казва лидерът на БСП? Ким Чен Нин.
До щастливата водачка е не кой да е, а началникът на кабинета на Румен Радев Калоян Методиев. В БСП се говори, че той ще е водач на важна листа от гражданската квота на социалистите.
И престрелката започна. Седмицата тръгна с героичен пост на Методиев във фейсбук, че напуска президентската институция поради "разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл)". "Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред!", многозначително завърши поста си Методиев.
Малко по-късно от администрацията на "Дондуков" 2 обаче разпространиха официално съобщение, че не Методиев напуска, а че Радев го е освободил. След това самият президент хладно му благодари. И заяви: С моето решение му давам свободата да разкрие своя потенциал другаде, стига да получи доверието, което аз му гласувах.
Методиев влезе в президентската администрация като човек на стария началник кабинет на Радев - Иво Христов, който стана евродепутат. Методиев бе член на Стратегическия съвет на президента като за кратко дори го оглави. Именно това е първата версия за уволнението му. Методиев не могъл да преживее, че Радев в крайна сметка сложи за постоянен шеф на съвета бившия шеф на БСП-София по времето на Виденов -Александър Маринов.
На "Дондуков" 2 разказват, че хората около Радев непрекъснато го настройвали срещу Методиев, защото е кадър на десните. Започва и развива политическата си кариера в младежките структури на СДС, а след това и в самата синя партия. Радетел е на близостта с градската десница.
Първоначално Методиев бил посочен от Радев да събира структури по страната, но с времето Методиев разбрал, че се използва само за лице, а "зелените чорапчета" дърпали отзад конците. Тази версия се потвърди и с изкаването на сина на Васил Василев, сочен като един от любимците на военните другари.
В сряда Слави Василев сензационно обяви. "Румен Радев не е президент на БСП... Президентът обяви, че ще предложи промени в Конституцията и след това ще излезе нова политическа формация на хоризонта, която ще припознае целите на този стратегически документ. Това вероятно ще стане до края на септември или до началото на октомври".
Направи ли го обаче, Радев ще трябва да излезе от "Дондуков" 2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай