Двама премиери в пенсия. Ето колко ще взема Бойко Борисов

Вижте официалните разчети

Двама премиери в пенсия. Ето колко ще взема Бойко Борисов | StandartNews.com

Двама премиери навършват възраст за пенсия и им предстои подготовка на документите за заслужените пари за старост.

През идния декември Бойко Борисов ще навърши необходимата възраст за пенсиониране и ще може да се влее официално в редиците на пенсионерите. Според правилника на НОИ за 2023 г. право на пенсия имат мъжете, навършили 64 години и 6 месеца, припомни в. "Ретро".

Лидерът на ГЕРБ отпразнува 64-тия си рожден ден още в началото на юни, което означава, че до подаването на документите му за пенсиониране остават едва няколко месеца. Интересно е обаче, че за него ограничението за максимална пенсия няма да важи, тъй като е освободен от него със закон. Според Кодекса за социално осигуряване таванът на пенсиите не се прилага за хора, които са били президент и вицепрезидент, министър-председател и председатели на Народното събрание, както и конституционни съдии. Това означава, че Борисов ще може да взема пълния размер на пенсията си, докато редовите пенсионери са ограничени с таван от 3400 лева.

По всяка вероятност личната пенсия на бившия премиер ще надвиши 4000 лева месечно, като се имат предвид високите възнаграждения, които е получавал за различните ръководни постове в държавата, които е заемал през последното десетилетие. И след пенсионирането си обаче Борисов ще може да продължи да изпълнява служебните си задължения на депутат или в годините напред да се подвизава и на други добре платени властови позиции. След като придобие пенсия, той ще получава едновременно и нея, и месечното си депутатско възнаграждение, ако настоящият парламент продължи да функционира. Освен това, ако продължи да работи и след пенсиониране, автоматично пенсията му ще се увеличава всяка година. Преди месец стана ясно, че в момента като народен представител лидерът на ГЕРБ прибира заплата, възлизаща на точно 7537 лв. Заедно с пенсията доходите му за месец ще скочат над 10 бона.

До края на 2023 г. на още един български премиер му предстои да излезе в пенсия. Жан Виденов също навърши необходимата възраст още през март тази година и по всяка вероятност вече е започнал подготовката на документите си за пенсиониране. Той също ще бъде освободен от тавана, но е възможно пенсията му да бъде драстично по-ниска, тъй като през 2020 г. бе съкратен от пловдивския ВУЗ, където бе преподавател, и оттогава насам се води безработен.

От бившите министър-председатели пенсионери са Филип Димитров, Иван Костов, Стефан Софиянски, Симеон Сакскобургготски, Огнян Герджиков и Георги Близнашки. Единствено Ренета Инджова не получи пенсия заради проблеми с липсващ стаж. За тази на Иван Костов пък се появиха медийни публикации, че е в размер на 3800 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай