Два нови моста над Дунав

Три споразумения бяха подписани по време на визитата на Борисов в Букурещ

Два нови моста над Дунав | StandartNews.com

Два нови моста над река Дунав между България и Румъния договориха премиерите Бойко Борисов и Виорика Данчила след срещата см на четири очи в двореца Виктория в Букурещ, последвана от общо заседание и срещи на министрите.

Борисов даде да се разбере, че става дума за втори мост до съществуващия в момента при Русе - Гюргево, който по думите му може да се изгради с еврофинансиране, тъй като се явява европейски транспортен коридор. Другото съоръжение ще бъде евентуално при Свищов или Никопол. За него българската страна може да направи публично частно партньорство. Мястото на този мост обаче не уточнено. Проектът бе засегнат и в меморандума за разбирателство за корабоплаването по Дунав и транспортната свързаност, който бе подписан по време на визита. В него двете държавите се ангажират да направят предпроектни проучвания за местоположението на бъдещия мост над Дунав. Предстои страните да се споразумеят за една от следните локации: Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра – Кълъраш. Отделно от това мостът при Русе трябва да се ремонтира основно и затова Борисов се надява двете държави да положат максимални усилия. Иначе двете държави, в лицето на транспортните министри разговарят и полагали усилия за централа - ВЕЦ при Никопол, както и реновиране на пътната инфраструктура в района.

Борисов и Дънчила обсъдили още енергийните проекти. Активно работим за хъба „Балкан”, а през юни ще направим първа копка на конектора между България и Гърция, каза Борисов. И подчерта, че този с Румъния трябва да бъде разширен.

България, Гърция и Румъния трябва да се подготвят със своите газови магистрали, заяви още българският премиер. По думите му с всички тези проекти се дава добър знак и за целите Балкани и се надява да включваме в тях Северна Македония, Албания и Косово и Черна гора.

Данчила определи България като ключов партньор за Румъния. Стокообменът между двете държави миналата година възлиза над 4 млрд.евро. Тя поясни, че искат да дадат политически тласък на сътрудничеството. По думите й вертикалният коридор от Румъния през България до Гърция ще обезпечи допълнителни ресурси.

Двамата премиери са разговаряли и за мерки за закрила за езиковата идентичност на румънците у нас и на българските в Румъния. На ниво ЕС пък двете страни трябва да си сътрудничат за присъединяване към Шенген.

Три споразумения бяха подписани по време на визитата на Борисов в Букурещ - за сътрудничество при извънредни ситуации между вътрешните министри, за малките и средни предприятия между икономическите министри, както и в областа на транспортните връзки през Дунав.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай