Душеведът юрист

Душеведът юрист  | StandartNews.com

Атанас Семов не преуспя в политиката, но покори европейското право

Понякога от отличните професионалисти се получават лоши политици. Показва го и последното издигане на доцент Атанас Семов за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз (СЕС). Той успя убедително да спечели конкурса за Страсбург в надпревара с други правни светила.

Синът на изтъкнатия народопсихолог проф. Марко Семов изгради отлична академична юридическа кариера и от години дълбае в избраната посока. През 2007 г. Семов стана първият доктор по европейско право у нас. Впоследствие той оглавява и Международната магистърска програма по право на ЕС в Софийския университет. Основава и Института по европейско право. Освен у нас преподава и в редица чужди ВУЗ-ове - университета на Бордо - "Монтескьо"; Европейския университетски център в Нанси, Юридическия факултет на Загребския университет и др.

Почитан от колегията и студентите, Атанас Семов се хвърли с главата надолу преди осем години. В комбина с Яне Янев създаде партия "Ред, законност, справедливост", чиито красиви идеи се отстояваха с агресия, компромати и безогледно оплюване. Не оставиха светли спомени и изявите на дуото в по-миналия парламент, когато РЗС от съюзник се превърна в яростна опозиция и внезапно се разпадна.

През 2011 г. топюристът дори взе участие в президентското състезание в тандем с бившата шефка на БНР Поля Станчева. Двойката спечели близо 62 хиляди гласа. Кампанията, чието острие всъщност бе Янев, мина под наслова "Ще уволня Бойко Борисов". РЗС не само не "уволни" ГЕРБ, но дори впоследствие Яне Янев се трудоустрои като съветник на премиера във втория му мандат.

В интерес на истината след кандидатпрезидентското шоу Семов постепенно се отдръпна от мътните води на политиката. Той влезе в обществена роля като член на Комитета за защита на АЕЦ "Козлодуй".

Несъмнено преподавателят по европейско право е наследил от баща си и дарбата на тънък народопсихолог. "Много опасно е усещането, че интелектът, знанията и моженето не са критерий за успех в българското общество. Голяма част от младите българи са обезверени, а друга част живеят в чалга реалност - някъде между чашата и силикона", отбеляза той в интервю пред "Дарик".

Според него у нас липсва и усещане за Божи ред, всеобщ закон, за всевиждащо наказание, които дава религията. "Т.е. ние нямаме страх от Бога, нямаме почит към царя и към властта, то пък и един цар ни се случи по едно време - и в този смисъл нямаме коректив", смята доц. Семов.

Той твърди, че в България усещането за безнаказаност е много страшно усещане, защото то веднага се превръща в усещане за всепозволеност.

Вещото познаване на народния характер все с нещо може да е полезно на доцента за бъдещата му месторабота в Люксембург.

Осем години след влизането в ЕС е крайно време и българските професионалисти да потърсят мястото си на върха на европейските институции. Националните квоти и откритите конкурси дават възможност все повече наши кадри да хванат кормилото на общността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай