Държавата платила 2,3 млн. лв за язовир без вода

Кирил Петков показа фрапантни нарушения с парите за язовири

Държавата платила 2,3 млн. лв за язовир без вода | StandartNews.com

Фрапантни нарушения е констатирала Междуведомствената работна група за прозрачност и контрол към Министерството на икономиката. Държавата е похарчила над 500 млн. лв. за ремонт на язовири, заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Кирил Петков обяснява във видео какво е показала проверката в ДКК |  Икономика | Новини от България и Света | OFFNews.bg

Язовир "Пазар дере" до Ловеч е един от ремонтираните с парите отпуснати от Държавната консолидационна компания (ДКК). Реконструкцията на празното съоръжение е струвала 2,3 млн. лв. 

"Забелязваме едно съоръжение с бутилка Кока-Кола на него, което е свързано електрически, не знам дали като технология бутилката Кока-Кола е най-добрия начин за този тип съоръжения. Когато държавата похарчи над 2 млн. лв, се надявам да изглеждат по-добре", заяви Кирил Петков.

 

Кирил Петков: Язовир от бутилка Coca-Cola струвал на държавата 2,3 млн. лв.  - Bgonair

След наводненията през 2018 година, Министерският съвет отпусна 500 млн. на Министерството на икономиката, с които беше увеличен капитала на Държавната консолидационна компания. С тези пари ДКК е подписала 266 договора с дъщерното си дружество "Монтажи" за 631 млн. лв., то от своя страна разплаща авансово на няколко подизпълнителя по няколко млн. лв., чрез новосформираното си дружество "Монтажи" - София. 

Според Министерството на икономиката – дружеството "Монтажи" не е имало възможността да изпълни тези договори и в същото време е било със запорирани сметки заради неизплатени задължения. Въпреки това са се плащали неколкократно завишени цени за ремонти. 

"Имаме поглед върху цените и те са, как да ви кажа малко бутикови. Цена на един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лева, тука е актуван за 219 лева, плюс 30 лева транспорт двойни цени", посочи инженерът Владимир Барзов.  

Новата черна дупка: 630 млн. лв. са изляти в язовири без състезание и без  нужда

Резултатът от разплатените средства след три години е 10 ремонтирани язовира. 18 предадени за ремонт, 51 прекратени договора, тъй като са отпаднали като приоритет и 120 строителни площадки.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай