Драгомир Стойнев: Българската енергетика е пред срив

Драгомир Стойнев: Българската енергетика е пред срив | StandartNews.com

София. Има срив в българската енергетика, защото решенията в сферата са вземани на парче и няма планиране в интерес на държавата и обществото. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той обясни, че за подобряване на икономиката са нужни решения, които до момента не са направени заради липса на политическа смелост. „Виновните отново не са в залата и бягат от отговорност", каза министърът, намеквайки за отсъствието на ПП ГЕРБ от заседанието.

Министърът посочи, че за първите пет месеца на годината производството на електроенергия е намаляло с 20%, потреблението - с 10%, а износът - с 60%. „Сега съотношението на потреблението между гражданите и бизнеса е 70 към 30", конкретизира Стойнев.

"Наложи се смяна на ръководството на Българския енергиен холдинг, тъй като председателят на холдинга г-н Андонов подаде оставка, тъй като му бе отнет достъп до секретна информация", обясни Драгомир Стойнев в кулоарите на парламента. Той обясни, че освободеният вчера Михаил Андонов не може да посещава важни за страната ни обекти. „Поради тази причина взех решение да бъде сменен целият борд на Българския енергиен холдинг", аргументира се министърът.

Има досъдебно производство и трябва да бъде спазен закона, обясни министърът и уточни, че „когато има досъдебно производство, му се отнема достъпът до секретна информация".

Министърът каза, че за да направи реформи, първо трябва да спаси това, което е заварил. Той обясни, че мерките, които ще вземе за спасяване на икономиката и енергетиката, са наистина спешни. Ще създадем и повече работни места, уточни Стойнев. „Без подкрепата на парламента няма как това да се случи", допълни той и увери, че ако прави голяма реформа, тя ще бъде представена на широката общественост.

Икономиката трябва да заработи, за да влезе свеж ресурс, да има работа за миньорите и отпушване на износа, коментира Драгомир Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай