ДПС в Търново обявява кандидатите за евродепутати в средата на март

ДПС в Търново обявява кандидатите за евродепутати  в средата на март | StandartNews.com

Велико Търново. 25 членове на ДПС от Великотърновска област са гостували на 19 и 20 февруари в Европейския парламент по покана на евродепутата Филиз Хюсменова, съобщиха от регионалното ръководство на партията.

В състава на групата, водена от областния лидер на ДПС Гюнай Далоолу, са участвали общински председатели, общински съветници и младежки председатели от Движението за права и свободи. Филиз Хюсменова е запознала посетителите с Европейския фонд за регионално развитие, който подкрепя градските и селските райони за борба с бедността. Със средства от него ще могат да се ремонтират жилища, ако те са част от интегрирани планове за борба с бедността и са придружени с мерки в областта на образованието, здравеопазването и трудовата заетост.

Гостите са били запознати и с организацията, функциите, правомощията и политическата роля на Европейския парламент, работата на парламентарните сесии и заседания на комисиите, както и с работата на евродепутатите от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа. Разяснено е било и предстоящото преструктуриране на Европейския парламент относно броя членове на страните членки. Откакто Хърватия се присъедини към ЕС през юли 2013 г., членовете на Европейския парламент са 766, но този брой ще бъде намален на 751 при изборите през 2014 г. и ще остане на това равнище и в бъдеще. Тези членове на ЕП ще представляват над 500 милиона граждани в 28 държави членки, за България от 18 евродепутати спадат на 17, поясни зам.-областният председател на ДПС Мъстън Еминов.

Филиз Хюсменова и великотърновската група са дискутирали и предстоящата изборна кампания за Европейски парламент. В област Велико Търново подготовката за евроизборите започна, сформирани са областен и общински предизборни щабове. Очаква се листата да бъде обявена в средата на месец март, а ДПС да има четири-пет депутати в следващия Европарламент, каза Еминов.

Гостите са посетили и новооткрития музей на европейската история "Парламентариум", където чрез интерактивни мултимедийни средства посетителите се запознават подробно с историята и функциите на институциите в Европа. Музеят е най-големият парламентарен посетителски център на стария континент и представлява първата в света изложба, изцяло достъпна на 23 езика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай