ДПС се стяга за експертен кабинет

Иска широка коалиция срещу ГЕРБ

ДПС се стяга за експертен кабинет | StandartNews.com

Кирково. "Най-важната политическа задача пред ДПС е да участва активно в намирането на нова формула на управление на страната след парламентарните избори". Това заяви зам.-шефът на партията Лютви Местан на възпоменателен митинг по повод 28 години от протестите срещу "възродителния процес" в кирковското село Могиляне.

Според него един от възможните варианти за създаване на алтернативно на ГЕРБ управление е правителство на широката коалиционна подкрепа. "Без да е задължително това да бъде строг коалиционен формат на кабинет от гледна точка на ярки партийни фигури", посочи Местан от трибуната на митинга, цитиран от БГНЕС. "Крайно време е България да излъчи експертно правителство от най-добрите кадри на всички партии, а ДПС ще даде най-доброто от себе си, за да участва в него", подкрепи го депутатът Юнал Тасим.

За пръв път към този митинг се присъединиха и активисти на ГЕРБ, водени от депутатката Цвета Караянчева. Сред тях бяха зам.-областният управител на Кърджали Есат Садък и общинското ръководство на ГЕРБ в Кирково. Това предизвика смут и саркастични подмятания от страна на хора от ДПС. Въпреки това групата поднесе венци и цветя пред паметната плоча на 18-месечната Тюркян, загинала при репресиите по време на "възродителния процес" от 1984 г. в пограничното село Могиляне.

Караянчева: Превърнаха поклонението в агитация

"Въпреки, че не бях поканена от организаторите, мой дълг бе да уважа събитието и да изразя съпричастие и солидарност с онези наши сънародници, които пострадаха от "възродителния процес" и от тоталитарния комунистически режим и които бяха прокудени от родните си места, физически малтретирани и изпратени в лагери. Това е позорно петно в историята на България, белязало мъчителния преход към демокрация. Бях в Могиляне не само като депутат от региона, но и като човек с гражданска позиция. За жалост за пореден път ДПС превърна един възпоменателен митинг в политически и използва един чисто човешки акт на поклонение за груба предизборна агитация и нападки срещу правителството", коментира герберката Цвета Караянчева.

"Ние сме част от съдбата на тези хора и уважаваме истинската им болка, в момента сме свидетели на един предизборен митинг. Поведението на депутатите от ДПС е оскърбително спрямо местните хора и говори за явна нечувствителност към техните реални болки и проблеми", подчерта зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ. Тя допълни, че 60 млн. лева от програмите за развитие на селските райони ще подкрепят общините в Кърджалийска област, освен това пред подписване е и Водният цикъл на стойност 68 милиона лева. "ДПС ги боли, защото касичката им започна да се изпразва", уточни Караянчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай