ДПС призова да се чуе камбаната в Сребреница (ОБЗОР)

ДПС призова да се чуе камбаната в Сребреница (ОБЗОР) | StandartNews.com

Лидерът на ДПС Лютви Местан излезе със специална декларация от парламентарната трибуна  по повод на събитията през юли 1995 г., когато под ръководството на сръбския генерал Ратко Младич край Сребреница са избити близо 8000 босненски мюсюлмани.

По думите му случилото се преди 20 години е най-голямата трагедия, която Европа преживява след Втората световна война. "Това е масовото клане на 8 хиляди невинни жертви в Сребреница", припомни Местан. И призова: "Камбаната на Сребреница трябва да се чуе!".

Лидерът на ДПС заяви, че Сребреница е балканската камбана за толерантност, монумент от 8000 жертви, чиято памет тегне върху съвестта не само на Ратко Младич. "ЕС трябва да дари кръстопътя на Европа - Балканите, като приюти в общия си дом всички балкански народи", отбеляза Местан. "Хората на Балканите имат право на своя мост към брега на Европейския съюз, където е смисълът на солидарността и интеграцията", заяви още той. И отново обърна внимание на тезата си за интегрирането на Западните Балкани в ЕС заради заплахите, които идват от Ислямска държава. "На Балканите има проблеми, които трудно биха решени без членството на тези страни в ЕС", посочи Местан. "Няма по-модерно оръжие срещу тероризма от солидарността и любовта в сърцата на хората. Балканите са мъдрост, натежала от историята и многообразието.

Сребреница е памет, която зове към обединена и единна Европа", каза лидерът на ДПС. "Ние сме политици в държава, представляваме един народ, който е благословен за разлика от народите на бившата съюзна република Югославия да не е преживял трагедията на етническите конфликти", обърна се към депутатите от всички политически партии Местан. И ги призова: "Само че етническият мир в страната не е само Божи дар. Зад мира стои воля, волята на българското гражданско общество и на българските политици. Да го съхраним е наш политически дълг".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай