ДПС предлага парламента да работи 4 дни

Президентът да свика КСНС за бежанците

ДПС предлага парламента да работи 4 дни | StandartNews.com

София. Заради "вотовете до дупка" на ГЕРБ парламентът може да увеличи с още един ден работната си седмица. Идеята дойде от председателя на ДПС Лютви Местан. "Явно сряда ще е ден, запазен за вотове. Така ще компенсираме с вторични извънредни заседания същинската работа, която няма да можем да вършим заради превръщането на вота на недоверие в парламентарна игра от страна на ГЕРБ", мотивира се той. По негови думи това може да стане факт още през следващата седмица.

Междувременно обаче Бойко Борисов се отказа от внасянето на трети вот днес. По негови думи партията му ще изчака няколко дни, за да се прецизира темата.

Очаквано вторият вот, който бе за регионална политика, не мина. БСП и ДПС единодушно подкрепиха кабинета, като към тях се включи и Маргарита Ташева от "Атака". Останалата част от националистите бяха "въздържал се", а лидерът им Волен Сидеров не успя да се включи заради проблеми с техниката. Така единствено 93-мата депутати от ГЕРБ гласуваха "за" вота.
След като правителството оцеля, в зала влязоха министрите начело с премиера Пламен Орешарски. Те бяха посрещнати от викове "оставка" от страна на ГЕРБ и радостно "ура" от БСП и ДПС, които станаха на крака, за да ги аплодират. "Вашите мотиви за вот на недоверие всъщност бяха анализ на провала на вашето управление", обърна се към ГЕРБ след гласуването депутатът от ДПС Ердинч Хайрула. "Това беше вот за намерения, а не за политика", допълни Дора Янкова (БСП). Самият Орешарски благодари на опозицията за критиките. "Ако вотът бе таен, мисля, че гласовете за мен щяха да са повече", заяви по-късно той.

От ДПС очакват президентът Росен Плевнелиев да свика консултативния съвет по национална сигурност по темата с бежанците. Малко преди това същия призив отправиха и депутати на левицата.

"Аз не бих драматизирал просрочването на тримесечния срок, в който е добре да има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. По-важно е наистина да се проведе разискване на този висок формат на проблема с бежанската вълна. В ПГ на ДПС имаме силно очакване президентът да стори това, тъй като темата засяга пряко националната сигурност на България и на този форум могат да се породят доста интересни идеи, България да инициира промени и в европейските регламенти, за да може страните-членки на ЕС да проявят малко по-голяма солидарност към няколкото европейски държави - на първо място България, на които им се налага да понесат несъразмерна на възможностите на икономиката си тежест", добави Местан.

Във връзка с това, че според някои президентът се опасява от неудобни въпроси от Волен Сидеров, Местан каза: „Това съображение не трябва да бъде възпиращо за свикването на Консултативен съвет, защото ако това съображение е абсолютно, не бих искал да си мисля, че повече няма да има заседание на Консултативния съвет по национална сигурност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай