ДПС поиска извинение от Цветанов

ДПС поиска извинение от Цветанов | StandartNews.com

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов да се извини за "абсолютната, груба, провокативна лъжа", че ДПС е нарекло кандидат-кметa на Сърница Мустафа Аликанов "гяур", поиска председателят на Движението за права и свободи Лютви Местан. Той отказа да използва тази дума и я замени с "друговерец", тъй като "нито той, нито който и да е от партията", би си позволил да използва тази, изречена от Цветанов.

Местан постави срок до днес вечерта зам.-шефът на ГЕРБ да поднесе извиненията си. "Поставям този въпрос заради стотиците хиляди членове и симпатизанти на ДПС, които се почувстваха обидени, но го правя и заради Мустафа Аликанов", каза председателят на Движението. "Не е възможно никой в ДПС да нарече друговерец когото и да е. Това е груба намеса в съкровеността", допълни той. И изрази готовност да прости всички "манипулации, лъжи и персонални обиди в изборния процес, с които са прибегнали с Радан Кънев".

Утре от името на парламентарната група ще бъде прочетена от трибуната на Народното събрание и политическа декларация по въпроса. Местан поиска ГЕРБ "да имат доблестта" и да поздравят ДПС за победата.

"Вчера Сърница ни даде още един урок - начинът, по който спечелилият надпреварата кандидат на ДПС и загубилият се поздравиха. Малка Сърница продължава да дава високи политически уроци", каза още председателят на Движението. И определи жеста като "аристократичен" и като "израз на много висока култура" от страна и на двамата.

Според Местан има още един важен урок от изборите в най-младата община - "1+1 не прави винаги две, а понякога може да е по-малко и от едно". И допусна, че може би е имало възможност партията на Бойко Борисов да получи повече гласове на втория тур, ако е участвала сама без подкрепата от Реформаторския блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай