ДПС остро осъди изказванията за Орхан Исмаилов

ДПС остро осъди изказванията за Орхан Исмаилов | StandartNews.com

София. "От ДПС заявяваме с категоричност, че не приемаме и остро осъждаме безспорния дискриминационен и ксенофобски акт срещу български гражданин, притежаващ нужния образователен и административен ценз и ултимативните призиви за уволнение от работа само заради греха, че носи името Орхан Исмаилов". Декларация с този текст прочете депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев пред НС в защита на назначението на Орхан Исмаилов от Народната партия „Свобода и достойнство" за заместник-министър на отбраната.

Той обяви, че според ДПС е недопустимо различие от етнически, религиозен, езиков и културен характер да се представят като политическата демаркационна линия в обществото. "Това е не само несправедлив и неморален акт - това е категоричен рецидив на преддемократични модели, несъвместими със съвременно европейско гражданско общество", настоя Кърджалиев.

В ДПС приемат с убеденост факта, че българският етнически модел е сериозен капитал и ресурс за развитие и стратегическа ценност за България, с която обогатяваме европейските и световни примери. "Малцинствата могат да бъдат интегрирани ефективно само когато априори се признае идентичността им, а обратния случай по презумпция е асимилация", настоя Кърджалиев. "Убедени сме, че несистемният и националпопулистки профил на Патриотичния фронт ще постави в перманентен режим на провокации управляващата коалиция. Напомняме на управляващите две партии, че при допуснат компромис с базови демократични ценности и основни права и свободи в името на ефимерен коалиционен комфорт, би се стигнало неминуемо до загуба на проевропейска идентичност и компрометиране на европейски стандарти и демократични норми", обяви депутатът от името на своя парламентарна група.

От ДПС призоваха премиера Бойко Борисов "да не създава условия за проява на лимитирана интеграция и толерантност с граници към малцинствата чрез своите послания". В зависимост от качествата на съответния експерт, той може да назначи както един, така и сто представители от малцинствата, а фиксиран брой - десет, каза Кърджалиев. "Надяваме се премиерът да е несломима бариера пред проявите на грозни дискриминационни атавизми от мракобесни времена", добави той и обеща непоколебим отпор от ДПС в парламента по темата.

Причината за недоволството на Патриотичния фронт стана назначението на Орхан Исмаилов от Народната партия „Свобода и достойнство" за заместник-министър на отбраната.

Партията е част от Реформаторския блок, а Исмаилов е бивш кадър на ДПС, но след това се присъедини към екипа на отцепниоците Касим Дал и Корман Исмаилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай