ДПС настоя пред ОССЕ за пълен мониторинг на вота

ДПС настоя пред ОССЕ за пълен мониторинг на вота | StandartNews.com

ДПС настоя пред ОССЕ за пълен мониторинг на вота. Представители на ръководството на партията, начело с председателят Мустафа Карадайъ се срещнаха с Лусине Бадалян и Олексий Личковах от предварителната мисия на ОССЕ за предстоящите президентски избори и промените в Изборния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС. И уточниха, че са обсъдили проблемните аспекти от действащото изборно законодателство и практики, както и промените в Изборния кодекс.

В експозето си председателят на ДПС посочи, че отнемането на конституционното право на глас чрез изборното законодателство се осъществява един път чрез т.нар. уседналост, и от друга страна – чрез неразкриването на секции в страната и в чужбина.

Друг проблем е, че въпреки ратифицираните международни документи, ИК ограничава правото на информиран избор, т.е. използването на език, различен от официалния, въпреки че дава възможност и на небългарски граждани да избират и бъдат избирани на местни и европейски избори.

Наблюдателите от ОССЕ бяха информирани и, че въпреки заявената воля на законодателя и реализирана постоянна изборна администрация в предишните промени в Избирателния кодекс, когато беше несправедливо отнета една бройка в ЦИК от квотата на ДПС, тази комисия непрекъснато се допълва от различни политически участници, което променя философията на изборния кодекс и формулата на ЦИК, допълват от пресцентъра на партията.

В края на дискусията ръководството на ДПС поиска от ОССЕ пълен мониторинг на изборите наесен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай