ДПС: Да се отварят сметки и на Сейшелите

ДПС: Да се отварят сметки и на Сейшелите | StandartNews.com

София. Премиерът Пламен Орешарски да инициира приемане на европейски регламент за отпадане на банковата тайна за сметките на висшите политици и членовете на семействата им. За това настоя лидерът на ДПС Лютви Местан. Партията предлага да се огласяват не само авоари в трезори в ЕС, но и в офшорни зони.

Местан заговори за отпадане на банковата тайна за висшите политици още в петък като отзвук на казуса "Бисеров". Бившият зам.-шеф на ДПС е разследван от прокуратурата за пране на пари и данъчни престъпления. Вчера Местан разви идеята си и предложи темата да бъде обсъдена на следващо заседание на Европейския съвет по инициатива на българския кабинет. На 19 и 20 декември ще има сбирка на върха в ЕС.

"Настояваме за разработването и приемането на нарочен общ европейски регламент, който впоследствие да се ратифицира от националните парламенти, с който банките да бъдат задължени да огласят сметките на висшите политици и на членовете на техните семейства", обясни Местан. Особено силен акцент трябвало да падне и върху сметките в офшорни зони. ДПС ще защити идеята си на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикано от президента Росен Плевнелиев за 20 ноември.

"Очакваме еднозначната и силна подкрепа на първо място от държавния глава, а след това и от всички партии", каза Местан. От ДПС отхвърлят тезите, че подобно решение ще се отрази негативно на икономиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай