Вторник,

ДПС затяга наказанията за домашно насилие

От: СТАНДАРТ -
901
ДПС затяга наказанията за домашно насилие
A
A
A

ДПС затяга наказанията за домашно насилие. Парламентарната група на Движението внесе законопроект за промяна в Наказателния кодекс. С нея от дефиницията за престъпление, извършено при условията на домашно насилие, отпадне изискването за системност.  

В момента, за да се приложат по-тежките състави на НК, преди конкретното деяние се изисква да бъдат направени три регистрации в полицията, съобщи на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.  А в мнозинството от случаите още първия акт на насилие оставя трайни физически и психически последици, тежки телесни повреди. За съжаление, в редица случаи се стига и до загуба на човешки живот, допълни Хамид, припомняйки, че само преди дни още една жена загуби живота си – Алена Щерк.

Промяната, която предлагаме, засяга общата част на Наказателния кодекс, която касае условията за прилагане на НК и квалифицираните състави за извършени престъпления при условия на домашно насилие, обясни Хамид. Той съобщи, че между първо и второ четене на проекта ПГ на ДПС ще внесе и предложение за увеличаване на наказанията за престъпления, извършени при условия на домашно насилие.

Конкретният повод за този законопроект беше острата реакция на комисаря по правата на човека. Миналата седмица г-жа Дуня Миятович остро изрази своето притеснение от забавянето на тези промени от страна на правителството и настоя по най-бързия начин тази промяна да бъде извършена, каза Хамид.

Юристът припомни, че текстът има още по-стара история.

Преди две години омбудсманът на Републиката предложи на Министерство на правосъдието да внесе предложения, с които да се премахнат изискванията за системност, защото по силата на тях текстовете за домашното насилие в НК не работят, каза Хамид.

Правителството, докато си разменя писма, събира работни групи и не се ангажира със срокове, ставаме за наше огромно съжаление свидетели на това как миналата седмица още една жена загуби живота си. Затова смятаме, че текстът трябва да бъде приет незабавно, категоричен бе Хамид Хамид.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички