ДПС не иска партийната субсидия да е един лев

Политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите или от "инициативни" бизнесмени, каза Йордан Цонев

ДПС не иска партийната субсидия да е един лев | StandartNews.com

ДПС е против намаляване на партийната субсидия на един лев, смята това за популизъм, който ще доведе до тежки последици за демокрацията в България - ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчест бизнес. Тази теза застъпи заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на което бе представено предложението на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия на един лев от 1 юли 2019 г.

Цонев обясни в началото на своето изказване, че политическите партии или се финансират от бюджета, или от олигарсите или от "инициативни" бизнесмени. "Трети вариант няма", коментира той. Той отговори и на обвиненията в популизъм към ДПС, които непосредствено след изборите за Европейски парламент предложиха намаляване на 5 процента на ДДС върху хляба, премахване на ДДС върху книгите и безплатни детски градини. В отговора си заместник-председателят на ДПС подчерта, че ДПС, а не ГЕРБ са направили така, че преките данъци да бъдат 10 процента. "Нашата инициатива не беше популизъм. Това, което в момента се прави, е популизъм с много тежка цена за българската демокрация. Ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчест бизнес", коментира той.

От ДПС подкрепят заявеното намерение от управляващите, което е и предложение на ДПС - спестените от партийни субсидии пари да се използват за строителство на детски градини и премахване на таксата за децата. "Това е първа мярка в нашата програма, насочена към образованието. Радваме се също така, че е приета и другата ни инициатива за книгите. Искам да ви уверя всички, че ДПС гледа много сериозно на инициативите си", увери Цонев.

Очаква се другата седмица в сряда и в четвъртък ПГ на ДПС да проведе срещи в парламента със съсловните организации. Цонев обясни, че от тях ще изискват механизъм, който да гарантира, че ако ДДС бъде намалено ще паднат и цените за крайните потребители. "Още при обявяване на нашата инициатива, ние казахме няма ли гаранция, че ще паднат цените - няма да реализираме намаляването на ДДС", посочи Цонев.

Цонев каза още, че са категорично против този популизъм за намаляване субсидиите на партиите. "Не може една грешка в методиката да бъде причина - партиите да изпаднат в зависимост", коментира още депутатът.

Цонев припомни, че още, когато се е въвело въпросното квадратче с "не подкрепям никого" са предупреждавали, че това е "глупост". "Тук няма виновни. Не е виновна изпълнителната власт, че има такова тълкуване кое е действителен и кое недействителен глас", каза още заместник-председателят Йордан Цонев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай