ДПС и ГЕРБ с декларации за 15 г. членство в НАТО

Днес се навършват 15 години откакто българия стана член на Североатлантическия пакт

ДПС и ГЕРБ с декларации за 15 г. членство в НАТО | StandartNews.com

Нашият призив към всички политически сили е да седнем на масата и да започнем да говорим отново за приоритетите на България, както го направихме през 90-те години и заради което успяхме да постигнем най-важните неща, които България постигна в прехода - членството в НАТО и в ЕС. Това заяви в декларация от името на ДПС зам.-председателят на групата Йордан Цонев по повод 15-годишнината от членството на България в НАТО.

Преди 15 години една стратегическа цел на България стана факт, след като всички политически сили обединиха усилията си и поставиха това като основен приоритет за изпълнение пред страната независимо от това кой управлява, каза Цонев. Той припомни, че първата страна, която е подкрепила България за член на НАТО, е била Турция. Думите на Ахмед Доган, че "пътят на България към Европа минава през Босфора", се сбъднаха, посочи той.

Днешното време е същото както през 90-те години, страната е изправена пред необходимост да бъдат очертани нови стратегически цели, нови приоритети, зад които да застанат всички политически сили - и тези в парламента, и онези извън парламента, отбеляза Цонев. От две години ДПС говори едно и също - България от 10 години няма посока, няма приоритети, зад които да са застанали всички политически сили, България се лута между европейското си настояще и националистическото си бъдеще, каза той. Тази история с НАТО и ЕС е красноречива, че България постига целите си само, когато абсолютно всички застават зад тях, отбеляза Цонев.

ГЕРБ също отбеляза с декларация 15-годишнината на членството на България в НАТО и призова политическите сили да бъдат конструктивни и отговорни по въпросите на националната сигурност, защитата на страната и нейното бъдеще и заедно да намерят добрите решения за България.

Декларацията беше прочетена от трибуната на Народното събрание от Владимир Тошев, заместник-председател на парламентарната комисия по отбрана.

На 18 март се навършиха 15 години от приемането на закона за ратифициране на Северноатлантическия договор, посочи Тошев. Той отбеляза, че три правителства и два парламента целенасочено са поддържали и развивали едно национално усилие, предназначено да промени международния статут на България, да гарантира нейното бъдеще, да я превърне в част от защитната система на модерния свят.

"Ратификацията на Северноатлантическия договор е голяма победа на българските демократични сили, тя осъществи една мечта на младото ни гражданско общество, всеки трябваше да извърви своя път към НАТО и ние го направихме", коментира Владимир Тошев. Това е знаменателен ден за България, в който правим най-голямата крачка за откъсване към миналото и отваряме нова страница в нашата история, посочи той. Тошев отбеляза, че присъединяването на България към НАТО означава преди всичко колективна сигурност, стабилност и просперитет.

Депутатът от ГЕРБ посочи, че съвременните заплахи, включително по линия на хибридната война, изискват нови подходи в политиката на НАТО. Сътрудничеството между НАТО и ЕС трябва да се задълбочи, добави той.

"Вече 15 години доказваме пред нашите партньори от НАТО, че сме достоен, предвидим съюзник и че споделяме демократичните ценности на Алианса", заяви Владимир Тошев. Той отбеляза, че миналата година е актуализирана стратегията за националната си сигурност, като са включени нови политики, сред които по киберсигурност и управление на кризи. Имаме национален план за постигане на бюджет за отбрана от 2 процента от БВП, посочи той. Гласувахме в Народното събрание трите големи модернизационни проекти на армията, като народни представители направихме това, което беше необходимо, каза Владимир Тошев. Трябва да работим за консенсус в дългосрочна перспектива, смята депутатът от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай