ДПС готова да подкрепи кабинет на новите партии /ВИДЕО/

Движението е единствената партия, която увеличи резултата си на изборите, каза Карадайъ

ДПС готова да подкрепи кабинет на новите партии /ВИДЕО/ | StandartNews.com

ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се партии, на загубилите изборите - ГЕРБ и БСП. Ако има предложен кабинет от тях, ние няма да го подкрепим. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, след като направи анализ за представянето на Движението на парламентарните избори на 4 април и политическата оценка на партията за ситуацията в страната.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ: ДПС единствена увеличи резултата си /ВИДЕО/

Но България трябва да участва в общия европейски дебат, който тече в момента.Водени от грижата за хората и страната, а и мотото на кампанията ни бе "Рестарт на държавността" и възстановяване на нормалността в политиката, бихме подкрепили кабинет на новите партии в Новото народно събрание. Кабинет, който да има ясни и точни цели без да участваме в него, заяви Карадайъ.

ДПС е единствената партия, която увеличи своя резултат, подчерта Карадайъ, анализирайки представянето на Движението. И заяви: "Другите две основни партии - ГЕРБ и БСП, загубиха съответно над 300 000 гласа едната, другата над 450 000. Или - загубиха съответно 20 и 37 мандата.".

ДПС увеличи свои гласове с над 20 000, а мандатите си с над 3. ДПС не загуби нито един мандат от тези, които имаше в предишното народно събрание, даде Мустафа Карадайъ оценката си за постигнатото от Движението, след като ЦИК обяви днес официалните резултати и разпределението на мандатите по райони.

Мустафа Карадайъ представи и политическата оценка на ДПС за вота. ДПС даде оценка още в изборната нощ, каза Карадайъ. И заяви: "Избирателите гласуваха с желание за промяна. Ние разчитаме вота на избирателите като желание за промяна."

Ние от ДПС започнахме промяната от себе си, припомни лидерът на Движението.Още на изборите за европейски парламент слоганът ни беше "Залагаме на младите" и листите ни бяха такива. На местните избори също заложихме на младите. На парламентарните избори представихме едни от най-младите листи, каза Карадайъ.

Но от друга страна - ние имаме и предложихме иновативна програма за ускорено икономическо развитие на България с приоритет нови технологии и наука. Ние от ДПС явно сме в тон и в крак с това, което заявиха с гласа си българските избиратели, каза Карадайъ.

Анализирайки ситуацията след изборите, Мустафа Карадайъ припомни цитат от словото на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган през 2018 г. : "Програмният парламентарен кабинет за ускорено догонващо развитие е сериозен тест за това - доколко сме узрели и готови да надмогнем нашето партийно-политическо его и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората. Да им покажем, че има светлина в тунела!"

Колкото бе актуална тази тема през 2018 толкова и днес, каза лидерът на Движението. И обяви: ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите са партии, на загубилите - ГЕРБ и БСП. Ако има предложен кабинет от тях, ние няма да го подкрепим. Но България трябва да участва в общия европейски дебат, който тече в момента. Затова водени от грижата за хората и страната,  а и мотото на кампанията ни бе "Рестарт на държавността" и възстановяване на нормалността в политиката, бихме подкрепили кабинет на новите партии в Новото народно събрание. Кабинет, който да има ясни и точни цели без да участваме в него.".

ДПС направи и още една крачка. Ние можем да предложим примерни цели, каза Карадайъ. И изброи три:1. Борбата с ковид и икономическите и социалните мерки за подкрепа на населението и бизнеса2. Плана за възстановяване и устойчивост за който всички знаем и в предното НС ДПС много искаше да проведем дебат, за да може България да е готова. За съжаление и днес разбираме, че България не е готова със своя план, каза Карадайъ.3. Подготовката на държавата за следващия оперативен период. Ние днес чуваме, че България не е готова, подчерта председателят на ДПС.

Ние от ДПС призоваваме всички партии и коалиции в новото НС за диалог и отговорност, каза още Карадайъ. И подчерта: "Ако никоя от трите нови по формации не успее да реализира кабинет, ДПС е готово на избори още сега.".

ДПС не се занимава с политическо инженерство, каза зам.-председателят Йордан Цонев и допълни: "За 30 години преход с политическо инженерство се занимават само партиите от кръга "Капитал"."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай