Допълнителни договори оскъпили "Тракия" с 18 млн. лв.

При 80% от пътните ремонти има дефекти

Допълнителни договори оскъпили "Тракия" с 18 млн. лв. | StandartNews.com

София. Поради подписването на допълнителни договори строителството на магистрала "Тракия" се е оскъпило с 18 млн. лева. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на отчета за първите 100 дни от мандата.

По думите й за магистрала "Люлин" общо платените средства надвишават първоначалната стойност на договора с 35%, също заради допълнителни разходи.

Проблем се появява и с пътните тунели по тази магистрала заради некачествено изпълнение и неправилно инженерно решение, добави Терзиева.

Само за два от тунелите, при които има дефекти, се очаква пътната агенция да инвестира в ремонти около 260 хил.лв. през тази година, каза председателят на УС на агенцията "Пътна инфраструктура" Стефан Чайков, който присъства на отчета на министъра.

Реално сега се работи по пътни обекти с обща дължина над 1100 километра на стойност над 1,5 млрд. лева заедно със съоръженията. Министърът информира, че е изготвена специална програма за "малките" пътища, в която са записани пътните участъци, които се нуждаят от най-спешен ремонт, а рехабилитацията им ще стане в рамките на възможностите на бюджета.​

При проверка на ремонтирани по оперативната програма "Регионално развитие" пътища в гаранционен срок - 61 обекта, е установено, че при над 80 на сто от тях има дефекти. Най-честите проблеми са отваряне на фуга между две ленти за движение, поява на пукнатини, изтрита пътна маркировка.

До 14 дни от пътната агенция ще имат окончателен доклад от проверките.

По отношение на оперативната програма министърът каза, че все още има проекти на около 25 общини, които са в риск, като най-честите проблеми са заради забавяне на процедурите за избор на изпълнител по ЗОП.

В отговор на въпрос министърът каза, че за следващия програмен период се предвижда около 20% от средствата да са за енергийна ефективност.

Терзиева каза, че за четири месеца, в които тя е на поста, са били освободени 23 служители, докато в периода 2009-2013 г. текучеството на персонала е било почти 100%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай