Дончев за спрените поръчки: Не съм чул за нарушения по тях

Дончев за спрените поръчки: Не съм чул за нарушения по тях | StandartNews.com

"До момента аз не съм чул в някоя от тези процедури да има нарушение, дефект или корупционна практика". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Нова тв, където коментира спрените обществени поръчки.

Основанията за спирането на търговете са технически, а голяма част от тях не са завършили и са в начална фаза, например поръчката за лични документи, обясни Дончев.

Промяната в режима на финансиране може да бъде сред причините за спирането на въпросните поръчки: "Това често се случва, когато някоя от поръчките е с европейско финансиране, а нещата са се променили. А и в крайна сметка всеки от възложителите има политическо ръководство. Това ръководство има право на съображения. Когато то има притеснения и вълнения, то има право да предприеме спиране на процедурите", поясни той.

"Имаме случаи като този с изработването на личните документи. Колегите от МВР се обявили една огромна процедура за половин милиард. В същото време се получава писмо от БНБ, в което те казват, че вече разполагат с дружество, което така или иначе и в момента изработва документи за самоличност. В такава ситуация е нормално търгът да се спре", уточни Дончев.

Вицепремиерът коментира и въпроса с магистрала "Хемус": "Нима вие искате най-важният и най-стратегически проект, който е за Северна България да се договаря, да се строи и да се ползва и всичко това да е свързано със съмнения доколко е редно, законосъобразно".

Стандарт Нюз припомня, че вчера правителството прекрати обществената поръчка за изработването на новите лични карти, по-рано бе спряна и тази за двата лота на АМ "Хемус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай