Правителството спря поръчката за личните документи

Правителството спря поръчката за личните документи | StandartNews.com

Правителството прекрати обществената поръчка за изработването на новите лични карти, обявена от МВР. Тя бе на прогнозна стойност почти 500 млн. лв.

Поръчката е прекратена заради голямата си цена и възможностите новите документи да бъдат правени много по-евтино, става ясно от мотивировката в решението на Министерския съвет. Спряната поръчка е и част от вълната конкурси, които кабинетът прекратява, за да бъдат проведени по новия Закон за обществените поръчки.

Новите лични карти няма да се правят по обществена поръчка, а от държавна фирма. Тя ще бъде създадена от част от печатницата на БНБ, която ще прави документите, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Новата фирма ще бъде създадена към финансовото министерство, а впоследствие ще мине към МВР, допълни той.

Държавата сама ще прави новите документи, обясни и вицепремиерът Румяна Бъчварова. Новата държавна компания ще работи на принципа на фирмата на БМВ ЕООД, която е на МВР и прави номерата за регистрация на автомобилите, допълни вицепремиерката.

Още от миналата есен в правителството се води дебат как точно да бъде направена обществената поръчка за документи, за да няма съмнения за лобиране.

Тогава неофициално част от министрите са изразили съмнения, че критериите за поръчката се подготвят така, че да бъде спечелена от консорциум, свързан с бизнесмена Иво Прокопиев, бившата шефка на Хюлет Пакард Саша Безуханова. Споменавало се е и името на Васил Величков, съветник по електронното управление на вицепремиера Румяна Бъчварова. Точно Величков, който идвал от компютърния бизнес, е бил подозиран от министри, че е връзката с Прокопиев и Безуханова.

Като собственик на компанията "Грамма Системс" съветникът на Румяна Бъчварова е бил член на Управителния съвет на БАИТ с председател - съдружникът на Прокопиев в Икономедия Теодор Захов. Компанията на Величков пък е участвала в изграждането на Търговския регистър, Имотният регистър и Кадастралния регистър.

И в поръчката за паспортите за половин милиард лева няма документално доказателство за свързаност.

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил и на министъра на земеделието да прекрати обществената поръчка, обявена от Югозападното държавно горско предприятие за изграждане на горски пътища на стойност 95 милиона лева.

По време на заседанието имаше дебат, че трябва да се спрат още няколко големи поръчки, финансирани с публични средства, за които ще получите допълнителна информация, заяви още Владислав Горанов. Той обясни, че идеята е тези търгове да се повторят по новия закон за обществените поръчки с много ясни и прозрачни процедури, така че да се гарантира в максимална степен общественият интерес и да се постигне по-добра цена.

На журналистически въпроси дали прекратяването на поръчката за изграждане на горски пътища в Югозападното държавно горско предприятие, спечелена от "Водстрой 98", е свързано със съмнение за връзка между тази фирма и депутатът от ДПС Делян Пеевски, Горанов отговори така: "Ако откриете такава връзка в Търговския регистър с Делян Пеевски, значи има".

Той обаче уточни, че не това е била темата на дебата, а намерението поръчки, за които има голям обществен интерес и съмнения, че не са организирани прозрачно, са накарали правителството да ги организира под медийно наблюдение, за да се осигури прозрачност.

Горанов заяви още, че предстоят разговори с "наши кметове", за да бъдат преразгледани някои големи обществени поръчки. Пример той даде с Варна, където вероятно ще бъдат спрени няколко големи поръчки за благоустрояването на града, а също и на курорта Златни пясъци и ще бъдат обявени наново.

По-късно от Министерски съвет разпространиха и част от стенограмата на заседанието, касаеща спирането на поръчките. Ето пълния текст:

Точка 3
Проект на Решение за утвърждаване на годишните разчети на сметката за средствата от Европейския съюз на Държавен Фонд „Земеделие" за 2016 г.

ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Уважаеми господин премиер, предвидени са разплащания за тази година в размер на 2,181 млрд. лв. по всички програми на Държавен фонд „Земеделие", които подкрепят с различни инструменти земеделието в страната. И в областта на рибарството.
БОЙКО БОРИСОВ: Там съм казал и за обществената поръчка за Южноцентралното държавно предприятие – прекратявате я и я правите наново.
Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам. Много ясни, прозрачни правила! Да отпадне всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и публичните средства! Това е към всички. Ако трябва – повече медии, повече публичност, но да се знае всеки лев, че е отишъл за това, което трябва.
ДЕСИСЛАВА ТАНЕВА: Добре.
БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

* * *

Точка 26, Доклад за изменение на Решение, прието с Протокол №48 от заседанието на Министерския съвет на 27 ноември 2015 г., по т. 30 от дневния ред, за развитие на българските лични документи и осъществяване на дейността по тяхното издаване след изтичане на срока на Рамково споразумение №І-9133/14.04.2009 г.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Уважаеми колеги, предлагаме да се отмени решение, прието с Протокол №48 от заседанието на Министерския съвет на 27 ноември 2015 г. по т. 30 от дневния ред за развитие на българските лични документи и осъществяване на дейността по тяхното издаване след изтичане на срока на рамково споразумение от 2009 година и да се приеме решение, което ще ви прочета накрая, но искам да ви обясня защо се налага това.
По информация, предоставена от БНБ и Министерство на финансите и след проведени допълнителни консултации по предстояща реорганизация на печатницата на БНБ, бяхме осведомени, че ще бъде освободен материален ресурс под формата на сгради, съоръжения и производствен капацитет, който може да бъде използван за извършване на част от дейностите по издаване на българските лични документи. Това ще доведе до икономия на обществен ресурс, подобрен контрол върху доставката на бланки и материали, които се влагат в изготвянето на документите. Използването на вече създадени съоръжения ще намали сроковете за въвеждането на новите български лични документи. Разглеждането на такива нови възможности, както и изследването на други допълнителни варианти, създава предпоставките и основанието за формиране на настоящото предложение за приемане на решение на Министерския съвет.
Съществуващата Централизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските лични документи за самоличност, за пребиваване и за управление на моторни превозни средства е с осигурена поддържка до 29.03.2016 година на част от системите и до април 2016 година на останалата част от тях. Обявената на 29 януари обществена поръчка с предмет „Изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи" ще продължи повече от шест месеца от датата на нейното обявление. Постъпило е искане от заинтересован кандидат за удължаване на първоначално определения срок от възложителя във връзка със срещнати трудности при превода на документите и се смята, че осигуряването на следгаранционната поддръжка на сега съществуващите системи след изтичане на сроковете ще бъде невъзможно.
Горните обстоятелства мотивират предложението да внеса решение на Министерския съвет, което да отговаря на новата фактическа обстановка.
Проектът няма пряко или косвено да доведе до промени в държавния бюджет. Затова предлагам да приемем решение със следните три точки:
Първо. Отменя Решение, прието с Протокол №48 от заседанието на Министерския съвет на 27 ноември 2015 година по т. 30 от дневния ред за развитие на българските лични документи и осъществяване на дейността по тяхното издаване след изтичане на срока на Рамково споразумение.
Второ. Заместник министър-председателят по коалиционната политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи да възложи обществена поръчка за срок до една година за следгаранционна поддръжка на съществуващата централизирана информационна система с децентрализирано персонализиране на българските документи за самоличност, за пребиваване и за управление на моторни превозни средства, всички документи.
Трето. Заместник министър-председателят по коалиционната политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи да определи нов модел за централизирано персонализиране на българските лични документи.
БОЙКО БОРИСОВ: Преценихме, че е по-добре да отменим тази обществена поръчка, да опитаме с ресурса на държавата да се справим. Това е най-прозрачният, най-чистият вариант, все пак е поръчка за 500 милиона. Считам, че ако държавата върши тази дейност чрез своите инструменти – в случая основният фактор, който следи, би трябвало и му имаме пълно доверие, това е БНБ, да си го направим по този начин.
В публичното пространство се заговори за тази поръчка. Според нас – направихме консултация с Дончев, Горанов, с възможностите, които имаме, мисля че това е една добра гаранция за самите лични данни. Няма да ги предоставяме, да не ме разберете грешно, че съм против, подценявам или се съмнявам в чуждите или европейски компании, но националната сигурност по този начин се гарантира, според мен, най-добре. Разбира се там, когато има някаква дейност, вие ще прецените кое може и кое не може да се аутсорсва впоследствие.
Затова отменяме това решение, за което благодаря за подкрепата!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай